POPRILIČNO DEGUTANTNO / Investitori zaradili na umrlima od koronavirusa: Još 2017. uložili su u specijalnu obveznicu

Image
Foto: Shutterstock

Svjetska banka izdala je 2017. dvije tranše pandemijskih obveznica ukupno vrijednih 320 milijuna dolara

26.2.2020.
13:52
Shutterstock
VOYO logo

Rastom broja preminulih od koronavirusa širom svijeta specijalna obveznica koju je Svjetska banka kreirala prije tri godine, a donosi značajan profit investitorima, na pragu je isplate.

Kako navodi Financial Times, ta međunarodna financijska institucija izdala je 2017. dvije tranše pandemijskih obveznica ukupno vrijednih 320 milijuna dolara s namjerom angažiranja privatnog kapitala u rješavanju društvenih problema. Obveznice su bile dio plana pomoći zemljama u razvoju suočenima s ozbiljnim epidemijama zaraznih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspiraciju za ovaj plan Svjetska je banka pronašla u epidemiji ebole koja je 2013. i 2014. u zapadnoafričkim državama uzela više od 11.000 života, prenosi Poslovni dnevnik.

Međutim, broj žrtava jedan je od kriterija za isplatu novčane pomoći. Za investitore riskantnija tranša B zahtijeva da epidemija uzme 20 žrtava izvan države u kojoj se zaraza pojavila. U slučaju koronavirusa, to se već dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tranša B zahtijeva i najmanje 250 žrtava u početnoj državi epidemije, no obveznica još nije isplaćena jer treba proći 12 tjedana od prvog slučaja zaraze. Taj rok ističe 23. ožujka.

Visoki rizik nosi i visoku zaradu - obveznica ima kupon od čak 11,1 posto iznad Libora što je u uvjetima vrlo niskih kamatnih stopa koji trenutno vladaju u svijetu pravi "zlatni rudnik".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo