spremni su / Iračke trupe raspoređene u kurdskom području uz Tursku

Image
Foto: AP

Nakon što su Kurdi prošli mjesec održali referendum o neovisnosti, a kojeg središnja vlast smatra nezakonitim, Bagdad je zatražio vojnu nazočnost na svim graničnim prijelazima

31.10.2017.
17:18
AP
VOYO logo

Iračke postrojbe u utorak su se rasporedile kod glavnog graničnog prijelaza s Turskom i prvi se puta u nekoliko posljednjih desetljeća utaborile u kurdsko područje, javlja Reuters i ističe da je na taj način Bagdad proveo jedan od svojih ključnih zahtjeva koje traži od Kurda.

Cijela iračka kopnena granica s Turskom nalazi se unutar Kurdskog autonomnog područja  koje je bilo pod kontrolom Kurda još prije pada Sadama Huseina 2003. No, nakon što su Kurdi prošli mjesec održali referendum o neovisnosti, a kojeg središnja vlast smatra nezakonitim, Bagdad je zatražio vojnu nazočnost na svim graničnim prijelazima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iračani su zauzeli položaje između turskih i kurdskih kontrolnih točaka na graničnom prijelazi između turskog grada Habura i Fish-Khabura, kurdskog grada u Iraku.

Sva vozila koja prelaze granicu biti će podvrgnuta kontrolama svih triju strana: turskim , kurdskim i iračkim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnosnici Regionalne vlade Kurdistana (KRG) su kazali da se nisu odrekli kontrole graničnog prijelaza te da su u tijeku razgovori o dozvoli Iračanima da "nadgledaju" prijelaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo