Pokolj u svetom gradu / Iračke vlasti otvorile vatru na prosvjednike: Ubijeno je najmanje 14, a ranjeno 850 ljudi

Image
Foto: Ap images

Iračani su izašli u ponedjeljak na ulice četvrti dan zaredom u drugom valu prosvjeda protiv vlade premijera Adela Abdula Mahdija i političke elite za koje kažu da su korumpirane

29.10.2019.
8:52
Ap images
VOYO logo

Najmanje 14 ljudi je ubijeno a 865 ranjeno tijekom noći kada su iračke snage sigurnosti otvorile vatru na prosvjednike u šijitskome svetom gradu Kerbali, rekli su u utorak za Reuters bolnički i sigurnosni izvori.

Iračani su izašli u ponedjeljak na ulice četvrti dan zaredom u drugom valu prosvjeda protiv vlade premijera Adela Abdula Mahdija i političke elite za koje kažu da su korumpirane. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemiri koje pokreće teška ekonomska situacija i sistemska korupcija izbili su nakon gotovo dvije godine relativne stabilnosti u Iraku, koji je od 2003. do 2017. doživio stranu okupaciju, građanski rat i borbe s Islamskom državom.

Od početka prosvjeda koji sa stankama traje od 1. listopada u sukobima sa sigurnosnim snagama ukupno je ubijeno 250 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snage sigurnosti bacile su u ponedjeljak suzavac na učenike i studente koji su se oglušili na upozorenje premijera i pridružili se tisućama u Bagdadu koji prosvjeduju protiv njegove vlade.

U dva bagdadska okruga viđeni su vojnici kako palicama tuku srednjoškolce. Ministarstvo obrane osudilo je taj incident, ali nije reklo hoće li vojnici koji su u njemu sudjelovali biti kažnjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utjecajni šijitski klerik Muktada Sadr pozvao je u ponedjeljak na prijevremene izbora nakon što je u Bagdadu uveden policijski sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo