Gospodarski rat / Iran nastavlja izvoziti naftu unatoč američkim sankcijama: Izvozit će se putem nekonvencionalne prodaje

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Da za nju zna, SAD bi odmah zaustavio prodaju

8.6.2019.
14:59
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

"Iran će nastaviti izvoziti naftu neslužbenom ili nekonvencionalnom prodajom unatoč američkim sankcijama" izjavio je u subotu ministar za naftu Bijan Namdar Zanganeh.

Početkom svibnja Sjedinjene Države ukinule su ustupke koji su se odnosili na osam zemalja - Kinu, Južnu Koreju, Grčku, Indiju, Italiju, Japan, Tajvan i Tursku - da bi mogle nastaviti s kupnjom iranske nafte, ne kršeći pritom američke sankcije donesene jednostrano protiv Irana 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

"Postoji mogućnost neslužbene ili nekonvencionalne prodaje. Ona je tajna jer bi ju, da za nju znaju, Sjedinjene Države odmah zaustavile", kazao je Zanganeh u intervjuu za jednu iransku medijsku kuću koji je prenijela Shana, agencija ministarstva nafte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanganeh je odbio iznijeti i najmanji detalj o o prodaji nafte, dodavši da ne kani objaviti nikakve brojke dok "se sankcije ne ukinu".

Američki predsjednik Donald Trump u svibnju 2018. povukao je SAD iz Međunarodnoga nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015. u Beču, istodobno uvevši niz ekonomskih sankcija protiv Irana, posebno usmjerenih na naftni sektor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo