Napetost ostaje / Iran: Ne želimo rat, ali odgovorit ćemo svakoj prijetnji i još brže ćemo obogaćivati uranij!

Image
Foto: shutterstock
Image
Foto: shutterstock

"Ako Sjedinjene Države žele protuzakoniti ulaziti u iranske teritorijalne vode, iranske oružane snage odlučno će odgovoriti"

26.6.2019.
11:52
shutterstock
VOYO logo

Amerika je odabrala pogrešan put, a Iran ne želi "rat ni s jednom zemljom", pa ni sa SAD-om, rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani, a iranska agencija za atomsku energiju najavila je u srijedu da će Iran ubrzati obogaćivanje uranija kada u četvrtak istekne rok dat europskim potpisnicama nuklearnog sporazuma iz 2015.

"Danas kažem Amerikancima da su odabrali pogrešan put", rekao je Rohani, kako prenosi novinska agencija IRIB. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iranu nije u interesu povećati napetosti u regiji i ne želi rat ni s jednom zemljom, uključujući Sjedinjene Države", rekao je Rohani u telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, javlja službena novinska agencija Irna. 

VEZANE VIJESTI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razgovarali su u vrijeme napetih odnosa između Washingtona i Tehrana ni tjedan dana otkako je Iran srušio američku bespilotnu letjelicu tvrdeći da je povrijedila njegov zračni prostor, nakon čega je američki predsjednik naredio pa u zadnji trenutak opozvao vojni napad na Iran.

Macron je u ponedjeljak najavio da će se "zasebno" sastati s američkim kolegom Donaldom Trumpom na rubu summita G20 za vikend u Japanu i s njime razgovarati o Iranu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranci su "uvijek predani miru i stabilnosti u regiji i nastavit će ulagati napore u tom smislu", rekao je Rohani.

Upozorio je da "predanost Irana nuklearnom sporazumu potpisanom u Beču 2015. ovisi o održanju obećanja europskih zemalja da će zaštititi gospodarske interese Irana, ali nijedno nije ispunjeno". "Ako Iran ne uspije očuvati svoje povlastice iz tog sporazuma smanjiti će obveze koje je potpisao", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U srijedu je glasnogovornik iranske Organizacije za atomsku energije Behrouz Kamalvandi rekao da "sutra (četvrtak) istječe rok" dan europskim zemljama da poduzmu mjere u svrhu očuvanja nuklearnog sporazuma, prenosi novinska agencija IRIB.

S istekom toga roka "brzina obogaćivanja uranija će se povećati"

Tajnik iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je u utorak da će Islamska Republika poduzeti nove korake kojima će smanjiti svoje obveze preuzete Sporazumom iz 2015. koji je Iran potpisao sa šest svjetskih sila, a iz kojeg su se povukle Sjedinjene Države. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iran nikada neće ponovno pregovarati o tom sporazumu", citira Irna Rohanijeve riječi, ponovio je da je "dron srušen nakon više upozorenja da je povrijedio iranski zračni prostor", navodi agencija.

"Ako Sjedinjene Države žele protuzakoniti ulaziti u iranske teritorijalne vode, iranske oružane snage odlučno će odgovoriti", upozorio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Washington tvrdi da je dron srušen u međunarodnom zračnom prostoru.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo