TRAŽE UKIDANJE SANKCIJA / Iran odbio neslužbeni sastanak o nuklearnom programu, SAD: 'Razočarani smo'

Image
Foto: AP Images

Iran neće odgovarati na "znakove" i neće se dati zastrašiti kritikama koje dolaze iz SAD-a i troje europskih partnera u ugovoru

28.2.2021.
22:39
AP Images
VOYO logo

SAD su u nedjelju objavile da su razočarane što je Iran odbacio neslužbeni sastanak na kojemu bi se razgovaralo o obnovi nuklearnog ugovora koji je 2015. potpisao s velesilama, ali su rekle da su voljne nastaviti s diplomatskim naporima u vezi s tim pitanjem.

"Premda smo razočarani iranskim odgovorom, i dalje smo spremni ponovno se diplomatski angažirati" kako bi se sve strane vratile poštivanju nuklearnog sporazuma, rekla je glasnogovornica Bijele kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla je da će Washington s partnerima u skupini 5+1 u koju ulaze četiri stalne članice UN-ova Vijeća sigurnosti - Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija - plus Njemačka, razgovarati o tome kako nastaviti dalje.

Traže ukidanje sankcija

Iran je ranije u nedjelju odbio sastanak sa SAD-om i s drugim velesilama koje su sudjelovale u nuklearnom sporazumu iz 2015. dok mu se ne ukinu sankcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"SAD se prvo mora vratiti nuklearnom ugovoru i ukinuti nezakonite sankcije Iranu ... o tome se neće pregovarati", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh.

Iran neće odgovarati na "znakove" i neće se dati zastrašiti kritikama koje dolaze iz SAD-a i troje europskih partnera u ugovoru - Njemačke, Francuske i Velike Britanije, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nuklearni spor se nedavno zaoštrio pošto je Iran pozvao Washington da ukine teške sankcije koje je uveo bivši predsjednik Donald Trump i koje su dovele Iran u najgoru krizu u njegovoj povijesti.

Pošto je Trump 2018. istupio iz sporazuma, Iran je prekršio svoje glavne obveze iz ugovora koji treba spriječiti zemlju da proizvede atomsko oružje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo