trump šalje vojsku / Iran otvoreno krši nuklearni sporazum: 'Učetverostručili smo proizvodnju uranija'

"Svaki potez koji će napraviti kako bi došli korak bliže nuklearnom oružju naići će na odgovor Vlade SAD-a u obliku kampanje najvećeg pritiska"

18.6.2019.
18:44
VOYO logo

Iz dana u dan sve više jačaju tenzije između SAD-a i Irana. Kap koja je, prema mišljenju mnogih, prelila čašu je posljednja najava Irana da će prekršiti nuklearni sporazum. 

SAD je na to odgovorio slanjem još tisuću vojnika na Bliski istok, a dodatni udarac zadao im je i objavom dokaza da je Iran odgovoran za napade na tankere u Hormuškom tjesnacu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnose SAD i Irana dodatno je mogla pogoršati samo jedna stvar, a to je da Iran otvoreno najavi nastavak nuklearnog programa. Iran je to i učinio.  

"Učetverostručili smo proizvodnju uranija. Proteklih dana još smo dodatno povećali proizvodnju i danas vam možemo reći da je odbrojavanje počelo. U 10 dana, do 27. lipnja, premašit ćemo dogovoreno ograničenje zaliha od 300 kilograma", rekao je  glasnogovornik iranske Agencije za nuklearnu energiju Behrouz Kamalvandi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Iz američkog State Departmenta poručuju da ih ovakve najave ne iznenađuju. Prema njima, Iran iskušava granice do kojih može proći nekažnjeno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


"Svaki potez koji budu napravili kako bi došli korak bliže nuklearnom oružju naići će na odgovor Vlade SAD-a u obliku kampanje najvećeg pritiska", kaže Morgan Ortagus, glasnogovornica State Departmenta.

No SAD ne prijeti samo sankcijama već i vojnom silom. Pod izgovorom da žele ojačati svoju obranu zbog iranskih prijetnji, na Bliski istok šalju još 1000 vojnika. Iz Irana poručuju da - ne žele rat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ne ratujemo ni protiv jedne države. Naši protivnici su gomila neiskusnih političara", kaže iranski predsjednik Hasan Rohani. 

No, ti "neiskusni političari" zadali su im nov udarac i to objavom fotografija koje pokazuju kako Iranci uklanjaju neeksplodirane mine s napadnutih tankera. Zbog ovog otkrića zabrinuti su i američki saveznici iz Europe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je ozbiljna situacija. Znamo to, ali napravit ćemo sve kako bismo utjecali na obje strane. Prije svega, Iranu moramo dati do znanja da se ova ozbiljna situacija ne smije pogoršati", govori njemačka kancelarka Angela Merkel.

A već će se sljedećih dana doznati je li Teheran upozorenja shvatio ozbiljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo