Traže protjerivanje / Iran pozvao na razgovor britanskog veleposlanika zbog sudjelovanja na prosvjedu

Image
Foto: Shutterstock

Optužuju ga za sudjelovanje na protuzakonitim demonstracijama

12.1.2020.
16:54
Shutterstock
VOYO logo

Iransko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju je pozvalo na razgovor britanskog veleposlanika Roba Macairea i optužilo ga za sudjelovanje na "protuzakonitim demonstracijama" u subotu navečer. 

Sudjelovanje Macairea nije imalo nikakve veze s njegovom ulogom britanskog predstavnika i bilo je protiv diplomatskih propisa, rečeno je veleposlaniku u ministarstvu, a objavila je državna novinska agencija IRNA. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macaire je ranije u nedjelju kazao da je sudjelovao na "bdjenju za žrtve" ukrajinskog zrakoplova koji su srušile iranske snage ranije ovog tjedna. Nekoliko putnika na letu bili su Britanci. 

Neki prosvjednici su u nedjelju spalili britanske zastave ispred britanskog veleposlanstva u Teheranu, rekli su očevici. Traže protjerivanje Macairea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici iranske paravojne organizacije Basidž, povezane s iranskom elitnom Revolucionarnom gardom, prosvjedovali su u nedjelju ispred britanskog veleposlanstva i zatražili da se ono zatvori, prenose iranski državni mediji. Oni su se okupili pošto je veleposlanik nakratko pritvoren za vrijeme protuvladinih prosvjeda u subotu koji su izbili nakon što je iranska vojska priznala da je greškom srušila putnički zrakoplov, prenosi Reuters.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je njegove pritvaranje kao "grubo kršenje međunarodnog prava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije je novinska agencija Tasnim izvijestila da je Macaire uhićen ispred sveučilišta Amir Kabir i držan u pritvoru nekoliko sati zbog, kako se navodi, poticanja na protuvladine prosvjede. Oko tisuću ljudi okupilo se u subotu navečer u središtu Teherana zahtijevajući ostavku vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija i trgajući plakate s likom nedavno ubijenog generala Kasema Sulejmanija.

Veleposlanik je pušten iz pritvora ubrzo nakon što je potvrđen njegov identitet. On je priveden kao stranac osumnjičen za sudjelovanje na "nelegalnom skupu", napisao je na Twitteru zamjenik iranskog šefa diplomacije Abas Aragši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo