Kritikom na kritike / Iranski predsjednik odgovorio Trumpu: 'Nema stabilnosti u regiji bez Irana'

Image
Foto: AP

Hasan Rohani je odgovorio na kritike Donalda Trumpa i rekao da administraciji SAD-a nedostaje znanja o Bliskom istoku.

22.5.2017.
17:30
AP
VOYO logo

DUBAI/LONDON - Iranski predsjednik Hasan Rohani u ponedjeljak je, odgovarajući na kritike američkog predsjednika Donalda Trumpa koji se nalazi u posjetu regiji, izjavio da se na Bliskom istoku ne može ostvariti stabilnost bez pomoći Teherana.

Rohani, pragmatičan političar koji je osvojio novi mandat na prošlotjednim predsjedničkim izborima, također je summit na kojem je Trump sudjelovao u Saudijskoj Arabiji ovoga vikenda, opisao kao "cermenonijalni događaj koji nema političku važnost i neće donijeti rezultate".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Trump pozvao muslimane na borbu protiv ekstremizma, optužio Iran da podupire terorizam

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Trump prvi američki predsjednik u posjetu jeruzalemskom Starom gradu

>> Rohani pobjednik predsjedničkih izbora u Iranu: na izbore izašlo 40 milijuna ljudi 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počeli izbori u Iranu: hoće li zemlja nastaviti put približavanja Zapadu ili se vratiti u izolaciju

"Tko može reći da se može vratiti stabilnost u regiji bez Irana? Tko može reći  da će regija doći do potpune stabilnosti bez Irana?", upitao je Rohani na konferenciji za tisak koju je izravno prenosila državna televizija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rohani je rekao da administraciji SAD-a nedostaje znanja o Bliskom istoku.

"Amerikanci su pribjegli mnogim različitim metodama protiv Irana ali su sve propale... Čekamo novu vladu da nađe stabilnost i kontinuitet njezinih politika", rekao je Rohani, koji je o pregovarao o sporazumu Irana i šest velikih sila o ograničavanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je u tome što Amerikanci ne poznaju našu regiju i oni koji savjetuju dužnosnike SAD-a  ih krivo navode", rekao je.

Rohani je rekao i da su prošlotjedni izbori  pokazali da Iranci žele više demokracije i interakcije sa svijetom i dodao da bi to vodilo prijeko potrebnom gospodarskom napretku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iranski je narod glasovao za umjerenost jer zna da bogato gospodarstvo i radna mjesta mogu doći samo kroz ulaganja, a ulaganja kroz slobodu i interakciju sa sa svijetom", rekao je. 

On je također rekao da će nastaviti s iranskim programom razvoja balističkih raketa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iranska nacija je odlučila biti moćna. Naše su rakete za mir i obranu... Američki dužnosnici trebaju znati da kada god trebamo testirati raketu da ćemo to i učiniti i nećemo čekati njihovo dopuštenje", rekao je Rohani i dodao da se "američki san o okončanju iranskog programa razvoja raketa nikada neće obistiniti".

Summit u Saudijskoj Arabiji u uvodniku u nedjelju komentirao je i iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif koji je predložio američkom predsjedniku da sa svojim domaćinima razmotri kako da se izbjegne novi teroristički napad na SAD poput onih 11. rujna 2002 u kojima je život izgubilo 3000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijska Arabija godinama niječe da je pružila potporu devetnaestorici otmičara zrakoplova od kojih su većina bili saudijski državljani.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo