Ranjivo stanje sigurnosti / IS preuzeo odgovornost za napad u Kabulu: ubijeno sedmero ljudi

Image
Foto: AP/Ilustracija

Do napada je došlo tjedan dana nakon što je u napadu talibana na vladine službenike u Kabulu ubijeno 35 ljudi, što pokazuje vrlo ranjivo stanje sigurnosti u Afganistanu.

31.7.2017.
14:08
AP/Ilustracija
VOYO logo

Sunitska džihadistička skupina Islamska država (IS) preuzela je u ponedjeljak odgovornost za napad na iračko veleposlanstvo u Kabulu započeto samoubilačkim bombaškim napadom na glavnom ulazu, što je naoružanim islamistima omogućilo ulazak u zgradu veleposlanstva gdje su se sukobili s pripadnicima službe sigurnosti.

Do napada je došlo tjedan dana nakon što je u napadu talibana na vladine službenike u Kabulu ubijeno 35 ljudi, što pokazuje vrlo ranjivo stanje sigurnosti u Afganistanu nakon povlačenja stranih trupa predvođenih SAD-om i najave promjene politike Washingtona u toj regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Afganistanskim snagama sigurnosti trebalo je tri sata da svladaju borce IS-a.

"Teroristički napad na iračko veleposlanstvo u Kabulu je okončan, svi teroristi su ubijeni", priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IS je preko agencije Amaq objavio da je u napadu ubijeno sedam čuvara veleposlanstva. Za sada nema službene potvrde o mogućim žrtvama, no obližnja talijanska bolnica je potvrdila da je primila dvije ranjene osobe.

IS je sve prisutniji u Afganistanu, a njihovi su napadi uglavnom usmjereni na šijitsku zajednicu Hazara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalni ogranak IS-a je poznat kao Islamska država u Khorasanu (ISIS-K), prema starom nazivu za područje koje danas obuhvaća Afganistan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo