ISELJAVANJE / Ispis iz državljanstva BiH u 2019. zatražilo više od 4000 ljudi: Moraju platiti pristojbu

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Od 1995. godine državljanstva BiH odreklo se više od 80.000 ljudi

7.2.2020.
15:12
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Trend masovnog odricanja državljanstva Bosne i Hercegovine koji je počeo nakon završetka rata u toj zemlji nastavljen je i u 2019., kada se na taj korak odlučilo više od četiri tisuće osoba, objavili su u petak lokalni mediji.

Citirajući dokument Ministarstva civilnih poslova BiH portal Klix naveo je kako je ispis iz bosanskohercegovačkog državljanstva  prošle godine zatražilo 4059 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je približno brojkama zabilježenima u protekle tri godine, s tim da je naviše zahtjeva obrađeno 2017. godine kada su ispis iz državljanstva BiH zatražile 4494 osobe.

Državljani BiH koji se odriču prava na putovnicu te zemlje za to moraju platiti pristojbu od 800 konvertibilnih maraka, odnosno približno 3200 kuna, osim u slučajevima kada se matičnog državljanstva odriču kako bi stekli državljanstvo neke od zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada plaćaju pristojbu od 200 KM, odnosno približno 800 kuna.

Od 1995. godine državljanstva BiH odreklo se više od 80.000 ljudi, a na taj korak odlučili su se uglavnom kako bi trajno riješili svoj status u državama u koje su se uselili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo