'javnost ima pravo znati' / Istraživački novinari tuže Europski parlament zbog prikrivanja primanja parlamentaraca

Image
Foto: /DPA/PIXSELL

Podnijeli su tužbu nakon što im je administracija EP-a odbila dati uvid u podatke o dodacima na plaće eurozastupnika

20.11.2015.
11:03
/DPA/PIXSELL
VOYO logo

Skupina od 29  istraživačkih novinara iz svih država EU-a uložila je na sud Europske unije u Luksemburgu tužbu protiv odluke Europskog parlamenta da im ne dopusti uvid u dokumentaciju kojom eurozastupnici opravdavaju troškove što su im odobreni kao dodaci uz redovne plaće.

Kako su iznijeli u petak u priopćenju za javnost, tužbu su podnijeli prošlog tjedna, nakon što im je administracija Europskog parlamenta odbila dati uvid u podatke o toj potrošnji iz javnih sredstava, koja bi morala biti transparentna i koju su željeli istražiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativa je došla iz Slovenije pa novinare u postupku pred Europskim sudom zastupa Nataša Pirc Musar, pravnica i bivša povjerenica za javne informacije, nekoć i sama novinarka, a sam projekt vodi novinarka ljubljanskog "Dela" Anuška Delić.

One tvrde da europska javnost ima pravo znati kako se troše javna sredstva koja se namiruju iz poreza, jer Europski parlament nije privatna korporacija nego javna institucija, štoviše jedina europska ustanova koju europski građani izravno biraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski parlament na bruto plaće 751 eurozastupnika troši nešto više od 72 milijuna eura godišnje, a cijeli njegov godišnji proračun iznosi 474 milijuna eura. U razlici su skriveni i mnogi dodaci na plaće zastupnika, a radi se o skoro 40 milijuna eura, navode novinari-istraživači, koji bi opravdanost tih troškova željeli ispitati provjerom dokumentacije odnosno računa koje su zastupnici priložili.

Njihov zahtjev da pogledaju dokumentaciju o dodacima na plaće eurozastupnika, odobreni džeparac, dnevnice, putne troškove i troškove administrativnog osoblja, Europski parlament je odbio uz tvrdnju da se radi o osobnim podacima, a ne informaciji javnog značaja koja mora biti javno dostupna, pa su se odlučili na tužbu na sudu EU-a.

Slovenska pravnica Nataša Pirc Musar tvrdi da bi svi podaci koje su tražili morali biti javni. Ona smatra da za odbijanje zahtjeva novinara nije bilo pravnog uporišta i da se na taj način neopravdano daje imunitet zastupnicima  na prikrivanje netransparentne javne potrošnje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo