Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
'AGRESIVNE PRAKSE'

Italija kaznila Facebook s 10 milijuna eura zbog prodaje korisničkih podataka

Za Facebook je 2018. bila, malo je reći, vrlo burna godina

Image

Facebook

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Hina/ 7.12.2018. u 16:22
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Talijanska agencija za zaštitu konkurentnosti i tržišta u petak je priopćila da je izrekla dvije kazne Facebooku od 10 milijuna eura zbog prodaje podataka korisnika bez da je to nadzorno tijelo bilo o tome "korektno" obaviješteno, prenosi AFP.

Prva kazna je izrečena nakon što je zaključeno da je Facebook uvjerio ljude da otvore svoje račune na toj društvenoj mreži bez da ih se odmah obavijestilo da će se njihovi podaci prikupiti i koristiti u komercijalne svrhe.

Druga kazna se odnosi na prosljeđivanje korisničkih podataka trećoj strani. Agencija pojašnjava da je Facebook "izvršio neprimjeren pritisak na registrirane potrošače" da "bez pristanka" vlastite platforme dijeli podatke trećim stranama, tj. internetskim sajtovima i aplikacijama. Agencija sada Facebooku nalaže da objavi "ispravljenu izjavu" svim korisnicima putem svoje internetske stranice i aplikacija.

Agencija ističe da je Facebook koristio podatke svojih korisnika u komercijalne svrhe na način koji predstavlja kršenje nacionalnih zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Facebook se također optužuje za primjenu "agresivnih praksi" prema svojim korisnicima jer kada korisnik želi "ograničiti dijeljenje svojih podataka" tada mu se odmah daje na znanje da riskira da će mu se "značajno smanjiti" korištenje usluga.

Za Facebook je 2018. bila burna godina, počevši sa skandalom s britanskom tvrtkom Cambridge Analytica, vezano uz zaštitu korisničkih podataka. Tvrtka je od tada, ali i nakon uvođenja europske direktive o obradi osobnih podataka (GDPR), unaprijedila brojne postavke o privatnosti.

Upravo se čita

Image
'NE VIDIM NIŠTA SPORNO'

Aerodrom u Zadru lažirao milijuntu putnicu jer je Plenković bio u županiji: 'Poklopilo se'

Hina/ 7.12.2018. u 16:22
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
užas u Vršcu

Otac poslao jezivu poruku supruzi, a onda zadavio dijete u kanti vode. Odbacio je tijelo u kanal pa si presudio

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba