ultrabrza akcija / Italija šalje vojnike u misiju NATO-a u Latviju zbog mogućeg ruskog napada

Image
Foto: AP

'Odluka nije dio politike agresije prema Rusiji, već osiguranje i obrana naših granica kao atlantskog saveza', kaže talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni.

14.10.2016.
17:47
AP
VOYO logo

Italija će poslati 140 vojnika da se pridruže misiji NATO-a u Latviji u svrhu jače obrane od mogućega ruskog napada, rekao je u petak ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni.

Sjevernoatlantski savez prvi put se složio u srpnju da rasporedi vojne snage u baltičkim državama i istočnoj Poljskoj te da pojača zračne i morske patrole, kako bi osigurao svoje saveznike nakon što je Rusija zauzela Krim od susjedne Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom posjeta glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga Rimu Gentiloni je rekao da bi Italija poslala vojnike da se priključe snagama pod kanadskim vodstvom u Latviji. One će vjerojatno biti raspoređene u proljeće 2017., rekao je dužnosnik ministarstva vanjskih psolova.

Odluka nije "dio politike agresije prema Rusiji, već osiguranje i obrana naših granica kao atlantskog saveza", dodao je Gentiloni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italija će voditi snage za ultrabrzu akciju u bivšoj sovjetskoj republici, koje će biti osposobljene intervenirati unutar pet dana u hitnim situacijama, rekao je Stoltenberg za talijanski list La Stampa.

Prema sporazumu postignutom u srpnju, NATO je obećao pokrenuti četiri bataljuna od ukupno 3000-4000 vojnika na sjeveroistoku Europe na rotirajućoj osnovi. Njemačka i Latvija u rujnu su testirale zračne obrane kao dio NATO-ve vježbe "Trajna prisutnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nije Hladni rat, ali nema partnerstva koje smo gradili godinama", rekao je Stoltenberg za La Stampu.

"Na nepoznatu smo terenu, nikad dosad nismo imali takve odnose s Moskvom", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo