Nosit će sigurnosnu narukvicu / Todorić do izručenja ostaje na slobodi, sutkinja odlučila: 'Nema političke motivacije za progon, treba ga izručiti Hrvatskoj'

Donesena je odluka da će izručenje čekati na slobodi, no uz pojačane mjere opreza. Iznos jamčevine koju mora platiti je 100 tisuća funti

23.4.2018.
10:48
VOYO logo

Prema prvostupanjskoj presudi britanskog suda odlučeno je da će Ivica Todorić biti izručen Hrvatskoj. Donesena je odluka da će izručenje čekati na slobodi, no uz pojačane mjere opreza. Iznos jamčevine koju mora platiti povećan je na 300 tisuća funti. 

Image

Todorićevi opet plijene pažnju stylingom: Ivica i Vesna nisu skidali osmijeh, a mahali su i novinarima

Image

Todorićevi opet plijene pažnju stylingom: Ivica i Vesna nisu skidali osmijeh, a mahali su i novinarima

Todorić se mora svakoga dana prijavljivati na policiji te će nositi sigurnosnu narukvicu na nozi. Nju je obavezan držati na nozi od 21 navečer do 7 sati ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todoriću je zaplijenjena imovina u vrijednosti od 64,5 milijuna eura u četiri zemlje - Hrvatskoj, Nizozemskoj, Švicarskoj i Kanadi. 

Reporter RTL televizije Goran Latković, koji se nalazio u sudnici prilikom izricanja odluke o izručenju, javlja kako je sutkinja kazala da "politički montiran proces protiv Todorića nije uvjerljiv", da su predočeni slabi argumenti. Zbog toga je donijela odluku prema kojoj Todorić mora biti izručen, a zatražila je i njegovo pritvaranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uzimajući u obzir sve dokaze o tijeku istrage, teško je zaključiti da se o ovom slučaju neće suditi u Hrvatskoj", rekla je sutkinja te dodala kako prihvaća tvrdnje Todorićeve odvjetnice Jadranke Sloković koja je kazala da je neobično što tužitelj javno najavljuje suđenje. "No ovo nisu uobičajeni uvjeti", dodala je sutkinja.

Kazala je i kako "'Nema političke motivacije za progon" kao i to da "prepreka za njegovo izručenje nema". Potom je kazala kako Sud traži pritvor za Todorića zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja: Ivicu Todorica treba izruciti. 7 dana rok za podnosenje zahtjeva za zalbom na odluku. @vijestihr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutkinja je objavila da će u 15 sati po hrvatskom vremenu odlučiti hoće li Todorić ostati u pritvoru do izručenja ili će biti na slobodi uz višu jamčevinu. Spominje se i jamčevina u iznosu od 100.000 funti koja bi mu mogla biti određena. 

Odvjetnica Rosemary Davidson ima vremena do 15 sati da uvjeri Sud da odustane od traženog pritvora za Ivicu Todorića. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Todorić ima sedam dana za podnošenje žalbe. 

Odvjetnica Ivice Todorića, Jadranka Sloković za N1 televiziju kazala je kako nije iznenađenja odlukom londonskog suda koji je kazao da ne postoji politička motivacija za progon bivšeg vlasnika Agrokora u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Takvu odluku smo i očekivali", kaže Jadranka Sloković naglašavajući kako se sudski vještak nije konzultirao s obranom iz Hrvatske.

Na početku izricanja odluke sutkinja je kazala kako se istraga u Hrvatskoj odvija jako brzo te da ne očekuje da će, s obzirom na ono što je predočeno sudu, da ispitivanje novih svjedoka ne bi smjelo trajati duže od pet mjeseci i da taj slučaj neće potrajati još dugo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon presude Ivica Todorić, kao i druga strana, može uložiti žalbu na odluku Westminster Magistrates Courta što bi čitav proces moglo produžiti za još tri do četiri mjeseca. 

S obzirom na to da se nezadovoljna strana može žaliti na tri različite instance prema nekim bi se procjenama čitav proces mogao produžiti za šest mjeseci pa i do godine dana. U slučaju da sud odluči da će Todorić biti izručen, a on se na to ne žali, pravomoćna odluka stupila bi na snagu u sljedećih tjedan dana. Todorić bi, prema tom scenariju, Hrvatskoj bio izručen već za 10-ak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo, Todorić je uhićen u studenom prošle godine temeljem Europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, no pušten je na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza. Naloženo je da se triput tjedno mora javljati policiji u Londonu. Oduzeta mu je putovnica i nosi sigurnosnu narukvicu. 

U listopadu prošle godine zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo otvorilo je istragu protiv Todorića zbog sudjelovanja u nezakonitom pribavljanju 1,1 milijuna kuna u slučaju Agrokor. Ukupnoj šteti državno odvjetništvo pribraja i “nepripadnu imovinsku korist” od dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za “jednu pravnu osobu” krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Todorića u aferi Agrokor pod istragom je još 14 ljudi, među kojima i njegovi sinovi Ante i Ivan.

U međuvremenu pokrenuta je novu istraga protiv Todorića i još tri osobe zbog malverzacija povezanih s nezakonitim isplatama pozajmica, pri čemu je za investitore nastala šteta od 47,5 milijuna kuna. U ovu je istragu uključeno sedam osumnjičenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo