JOSIP ŠARIĆ JAVIO SE U DIREKT / Iza kulisa povijesnog susreta Bidena i Putina: Jedini koji su dobili dozvolu za otvoriti šank je obitelj iz Gnjilana, pričali smo s njima

Image
Foto: RTL Direkt

Tri sata o cyber napadima, ljudskim pravima i međusobnim problemima: Susret Bidena i Putina pratio je i RTL-ov Josip Šarić, evo njegovih dojmova

16.6.2021.
22:25
RTL Direkt
VOYO logo

Niti jedan razgovor između dva ljudska bića ove godine nema, niti će imati toliku globalnu važnost, kao gotovo trosatni sastanak američkog i ruskog predsjednika. Na neutralnom terenu, na obali Ženevskog jezera, ispred vile La Grange, što u prijevodu, ne biste vjerovali, znači "štala", Joe Biden i Vladimir Putin stisnuli su si ruke na pet sekundi, nakon što im je domaćin, švicarski predsjednik, zaželio plodonosne razgovore u interesu njihovih zemalja i čitavog svijeta.

Hladnih lica, bez da se gledaju u oči, tako su izgledale prve minute susreta u knjižnici, dok su kamere još bile unutra. Nasmijali su se tek kada su se fotoreporteri krenuli naguravati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
on se ne smije voditi /

Biden i Putin složni u zajedničkoj izjavi: 'U nuklearnom ratu nema pobjednika'

Image
on se ne smije voditi /

Biden i Putin složni u zajedničkoj izjavi: 'U nuklearnom ratu nema pobjednika'

Kad su se vrata zatvorila, razgovarali su tri sata.

Pričali su o cyber napadima, utjecaju Rusije na američke izbore, nuklearnom naoružanju, Iranu. Biden je govorio o tome kako se tretira Navaly, vođa oporbe, Putin je to usporedio sa zatvaranjem prosvjednika koji su upali u Capitol, što je američki predsjednik nazvao smiješnom usporedbom. Objavili su povratak ambasadora u obje zemlje, ali nisu se složili oko Ukrajine, točnije ruske aneksije Krima. Biden je kritizirao stanje ljudskih prava, Putin ubojstva koja se u Americi događaju svaki dan. Rus kaže da je bilo konstruktivno, Amerikanac da je dobio po što je došao. A Putinu je donio avijatičarske naočale kakve nosi i sam. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednici su dogovorili da se i američki i ruski ambasadori vrate na mjesta s kojih su izbačeni. i samo to je već dovoljno da se sastanak proglasi uspješnim, obzirom da se dogodio u trenutku kada su odnosi na najnižoj razini još od Hladnog rata.

A početak kraja Hladnog rata bio je upravo u Ženevi, gdje su se '85. susreli Ronald Reagan i Mihail Gorbačov. Ne čudi zato da su se na ženevsko jezero sjatili mediji iz cijelog svijeta, više od tisuću ljudi dobilo je akreditaciju za praćenje povijesnog samita, jedan od njih bio je i naš Josip Šarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo njegovih dojmova:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo