GLOBALNO PREVIRANJE / Iza nas je godina prosvjeda, prijetnji ratom i smjena moćnika: COVID potvrde, testovi doveli su do polarizacije društva

Zemlja je slala više nego očite poruke razornim katastrofama, a migracije, glad i dalje su odnosile živote

2.1.2022.
8:55
VOYO logo

Nakon 16 godina na vlasti uz ritam punka otišla je najmoćnija žena svijeta Angela Merkel. Naslijedio ju je socijaldemokrat Olaf Scholz, a tko će sjesti na njezino mjesto europskog vođe - još je neizvjesno. Kako je Merkel otišla tiho, tako je Joe Biden na vlast stigao burno.

Trumpovi pristaše koje je sam nahuškao, divljački su nasrnuli na američki Kongres kako bi poništili izbore. No, bez uspjeha. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biden je najstariji američki predsjednik, kojem nitko nije zamjerio fizičke padove, no gafove da. Snimljen je kako drijema, mrmljao je, gubio se, ispuštao  vjetrove. 

Image
'UGODNA ATMOSFERA' /

Biden i Putin u ozbiljnom telefonskom pozivu usuglasili: Nitko ne želi raskol odnosa Zapada i Rusije

Image
'UGODNA ATMOSFERA' /

Biden i Putin u ozbiljnom telefonskom pozivu usuglasili: Nitko ne želi raskol odnosa Zapada i Rusije

Ali i nastavio Trumpovu politiku u Afganistanu. 20 godina nakon što su ih srušili s vlasti, talibani su ponovno zavladali zemljom, i to čak i prije nego što su se Amerikanci i saveznici povukli. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Humanitarna kriza u Afganistanu

Počela je humanitarna kriza, koja i dalje traje. Talibani su pokazali svoje staro lice, prava žena sve su manja, a milijuni su na rubu gladi. Za hranu se prodaje i vlastita djeca. Jedna sedmogodišnjakinja prodana je za par stotina dolara. 

"Već sam prodao kćer za lijekove i hranu, njezin muž je u provinciji Bagdis. Imam i drugu kći, i nju ću zbog siromaštva morati prodati", kazao je Hamid Abdullah iz Afganistana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje pogoršava i velika suša, koja je iz godine u godinu sve jača zbog klimatskih promjena, koje su očite u cijelom svijetu. 

Poplave i tornada

Katastrofalne poplave u srpnju su pogodile Njemačku, Belgiju Nizozemsku i Luksemburg s ukupno 220 mrtvih. Najteže je bilo u Njemačkoj, što smo i uživo pratili. Češku je poharao tornado, za Europu uglavnom rijetka pojava. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smrtonosni tornado u prosincu je u SAD-u usmrtio 90 ljudi u Kentuckyju. 85 dana tekla je užarena lava u najdužoj zabilježenoj erupciji vulkana na španjolskom kanarskom otoku La Palmi. I sve su te katastrofe trebale još više zabrinuti svjetske lidere koji su se okupili u Glasgowu na klimatskom summitu COP26.  

"Kopamo sebi grobove", kazao je tada António Guterres, glavni tajnik UN-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sporazumu koji je usvojen, spominju se fosilna goriva, no ne ukidanje, već postupno smanjivanje. Dovoljno da se COP26 nazove promašajem. 

Više se nije ni moglo očekivati jer u Glasgow nisu došli neki od glavnih zagađivača - lideri Kine i Rusije. Ruskog predsjednika više je brinulo širenje NATO-a, pa su tenzije na ukrajinsko - ruskoj granici dosegnule vrhunac. Američki predsjednik Putinu je tek mogućim sankcijama zaprijetio.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utrka do ruba svemira

Zahuktala se i utrka za prevlast u svemirskom turizmu. Na rub svemira u svojim letjelicama vinula su se čak tri milijardera Branson, Musk i Bezos

I ono o čemu se najviše govorilo je Covid-19, odnosno utrka za cijepljenjem.
Utrošeno je 9 milijardi doza, no dok neki već uzimaju booster, siromašni dijelovi svijeta tek čekaju prvu dozu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od koronavirusa u svijetu je 2021. umrlo tri i pol milijuna ljudi. Virus je od alfa prešao u zarazniju deltu, a na kraju je stigao još zarazniji omikron. COVID potvrde, testovi doveli su do brojnih prosvjeda i polarizacije društva.  

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo