'Svi' umjesto 'sinova' / Izbačeni rodovi iz teksta kanadske himne: desetljećima pokušavali izmijeniti dvije riječi

Image
Foto: EXPA/PIXSELL

Sporan je bio drugi stih himne, koji će se iz 'pobudi pravi patriotsku ljubav u svim sinovima svojim' izmijeniti u 'pobudi pravu patriotsku ljubav u svima nama'

2.2.2018.
11:58
EXPA/PIXSELL
VOYO logo

Nakon desetljeća neuspjelih pokušaja, političke stranke i inicijative koje se zalažu za izbacivanje rodova iz kanadske himne dobile su odobrenje Senata. Kanada će, naime, izmijeniti pojedine riječi u tekstu nacionalne himne "O Canada" kako bi iste obuhvaćale sve građanke i građane, javlja New York Times.

Sporan je bio drugi stih himne, koji će se iz "pobudi pravi patriotsku ljubav u svim sinovima svojim" izmijeniti u "pobudi pravu patriotsku ljubav u svima nama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo možda izgleda malo jer se radi o samo dvije riječi, ali je golemo u kontekstu jednog od naših nacionalnih simbola, odnosno himne koju ponosno pjevamo svojoj zemlji", kazala je senatorica Frances Lankin.

Izmjeni teksta himne prethodila je žustra politička rasprava tijekom koje su konzervativci inzistirali da bi o promjeni trebali odlučivati svi Kanađani, a ne samo zastupnici u Senatu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjena još nije službena, stoga će primjerice kanadski sportaši na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama ukoliko osvoje zlatnu medalju novu verziju himne pjevati "neslužbeno".

Zanimljivo, francuska verzija himne ostaje nepromijenjena jer sadrži drukčiji tekst. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo