ukazuju na loš položaj i porazne politike / Izbjeglice na u pograničnom području između Srbije i Mađarske štrajkaju glađu

Image
Foto: AP

Između Srbija i Mađarske oko 120 izbjeglica mirno štrajka glađu kako bi ukazali na problematičnu azilantsku politiku Mađarske

25.7.2016.
19:33
AP
VOYO logo

Oko 120 migranata u pograničnoj zoni između Srbije i Mađarske na sjeveru Vojvodine štrajka glađu kako bi ukazali na loš položaj izbjeglica i nepopustljivu politiku Mađarske po pitanju dobivanja azila, prenijeli su u ponedjeljak vojvođanski mediji.

Radio televizija Vojvodine (RTV) navodi da migranti sjede mirno na livadi nedaleko od graničnog prijelaza Horgoš i odlučni su u tome da štrajkaju glađu dok ih Mađarska ne pusti da prijeđu granicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio je to skupine od 300 migranata koja je prije nekoliko dana krenula iz Beograda pješice do grada Inđija, a zatim vlakom do granice.

Smjestili su se nedaleko od ograde na granici i improviziranog kampa u kojemu već boravi nekoliko stotina migranata koji čekaju da legalno prijeđu srpsko-mađarsku granicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski ministar rada i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da Srbija neće primijeniti silu sve dok su migranti koji su započeli štrajk glađu mirni.

"Dokle god su mirni, nećemo upotrijebiti silu i ni na koji način uznemiriti te ljude, ali oni alternativu imaju, mogu boraviti u prihvatnom centru. Mi se trudimo i pokazujemo veliko strpljenje, što ne bi učinila nijedna vlada na svijetu, da u pograničnoj zoni dopušta da se ljudi okupljaju", rekao je Vulin prigodom posjeta Prihvatnom centru u Subotici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj je centar prepun jer u njemu boravi oko 500 ljudi, dok ih je kod graničnih prijelaza, u tranzitnoj zoni kod Horgoša i Kelebije oko tisuću.

Vulin je kazao da se smanjuje broj ilegalnih prelazaka i da su mnogi krijumčarski putevi presječeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Srbija ne može više biti talac politike bilo koje vlade, niti izostanka zajedničke politike EU-a već moramo štititi svoju zemlju", ocijenio je on.

Također je rekao da Srbija ne može dopustiti bilo kakvo remećenje javnog reda i mira i dodao da će država svakog zaštititi, ali da ne može preuzeti odgovornost za ponašanje mađarskih tijela vlasti, EU-a ili bilo koje druge države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarske vlasti dopuštaju ulazak i registraciju 30 migranata dnevno.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo