Jednima senzacija, drugima skandal / Izbori u Austriji: Komunistička partija neočekivano pobijedila u drugom najvećem gradu u zemlji

Image
Foto: KPÖ/YouTube/ORF/screenshot

Niti komunisti niti Zeleni, koji su također ostvarili povijesni uspjeh, nisu htjeli reći hoće li sastavljati vlast. Zeleni EU-parlamentarac bio, međutim, je direktan

26.9.2021.
22:20
KPÖ/YouTube/ORF/screenshot
VOYO logo

Svi politički analitičari diljem Europe, pa i šire, detaljno prate izbornu noć u Njemačkoj. Ipak, usred svega toga, čak unatoč prvim izborima u eri poslije Angele Merkel, lokalni izbori u Grazu u Austriji uspjeli su se probiti kao prijelomna vijest.

U glavnom gradu regije Štajerske Komunistička partija Austrije (KPÖ) dobila je najviše glasova, čak 28,9 posto, prenosi privremene neslužbene rezultate Der Standard malo prije 21 sat u nedjelju navečer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Demokršćani iz ÖVP-a osvojili su prema istim rezultatima 25,7 posto.

"Ovo je više nego bolno za mene i za moju stranku", kazao je ÖVP-ov gradonačelnik Graza Siegfried Nagl, kojemu mandat traje do sredine studenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunistička partija Austrije do ovih je izbora, iako osnovana još 1918. i unatoč tome što je preživjela zabranu i progone od 1933. do 1945., do sada u regionalnim parlamentima imala samo dva zastupnika, oba i Štajerskoj, a na nacionalnoj razini bila je i ostala izvanparlamentarna stranka.

Na izborima u Grazu sada je osvojila čak 8,6 posto više u odnosu na lokalne izbore iz 2017. kada je osvojila 10 od ukupno 48 gradskih vijećničkih mjesta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za gradonačelnika Nagla ovakvi rezultati još su i gori ako se uzme da je ÖVP pao s čak 37,8 na samo 25,7 posto, a da su pritom izrazito narasli Zeleni (sa 10,5 na 17,3 posto), da je liberalni FPÖ pao sa 15,9 na 10,9 posto, da je socijaldemokratski SPÖ ostao više-manje isti (sa 10 na 9,6 posto) i da je jedini koji nije niti ljevica niti zelena ljevica, a koji je rastao, liberalni NEOS (sa 3,9 na 5,3 posto).

Sebastian Kurz, austrijski premijer iz ÖVP-a, kazao je za Puls 24 da je "vrlo iznenađen" pobjedom KPÖ-a. Rekao je da bi se nad time trebali zamisliti što je "uopće moguće da komunisti mogu pobijediti na nekim izborima u Austriji, pa bili to i regionalni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Štajerske Hermann Schützenhöfer, također demokršćanin, rekao je da nisu mogli niti zamisliti da je takvo što moguće. 

O kakvom je iznenađenju riječ svjedoči i naslov u Kleine Zeitung: "Politički potres." Gradonačelnik se povlači, navodi se u vijesti, za ove se izbore zaključuje "da će se još dugo pamtiti", a da rezultat nije šok samo za demokršćane, nego za sve pokazuje i to što očito niti glavna kandidatkinja, zapravo se smatralo čisto formalno kandidatkinja komunista za gradonačelničko mjesto, uopće nije bila spremna na trijumf.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elke Kahr u nedjelju navečer nije htjela definitivno odgovoriti da će ići na mjesto gradonačelnice, što bi za njen KPÖ, stranku s najvećim brojem glasova, bilo očekivano. Rekla je tek da će nastojati pronaći političke partnere, čitajmo, koalicijske partnere.

U ovakvoj konstelaciji snaga u tom kontekstu austrijski mediji, iako ne izravno, kao sljedeće navode Zelene u Grazu, koji su također ostvarili povijesni uspjeh. Njihova glavna kandidatkinja Judith Schwentner također nije htjela odgovoriti jesu li Zeleni spremni na koalicijsku vladu u gradu s KPÖ, stranku krajnje ljevice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik austrijskih Zelenih u Europskom parlamentu Thomas Waltz dopustio se je biti puno otvoreniji. Rekao je da su u Grazu pobijedili "bliskost građanima, društvena povezanost, politika okrenuta budućnosti protiv desnice i nazadne politike fosilnih goriva". Upitan bi li kolegici u Grazu preporučio koaliciju s KPÖ, odgovorio je:

"Bih li savjetovao svojoj stranačkoj kolegici Schwentner da sastavi vladu s KPÖ -om i SPÖ-om? Apsolutno! Volja biračkog tijela mora se poštivati, Elke Kahr treba čestitati, osvojila je srca građana Graza. KPÖ je ono što je SPÖ bio u boljim vremenima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo