tko će pobijediti? / Izbori u Ukrajini: U drugom krugu komičar Zelenskij bori se protiv aktualnog predsjednika Porošenka

Image
Foto: AP Images

Bivša premijerka Julija Timošenko je na trećem mjestu s osvojenih 14,2 posto glasova

31.3.2019.
23:00
AP Images
VOYO logo

Komičar Volodimir Zelenskij, vodeći u nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini, 21. travnja će se u drugome krugu sučeliti s dosadašnjim predsjednikom Petrom Porošenkom, na odlučnim izborima za tu zemlju pogođenu ratom, prema izlaznim anketama.

Dok se kritičari Zelenskog pitaju ima li on kapacitet za upravljanje zemljom i upozoravaju na neodređenosti njegova programa, taj netipični kandidat je u potpunosti iskoristio odbacivanje elita, globalni trend osobito jak u Ukrajini nakon dugih godina teških gospodarskih problema i korupcijskih skandala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelenskij (41), čije se političko iskustvo ograničava na ulogu profesora povijesti koji je naglo postao predsjednik u tv-seriji, dobio je 30,4 posto glasova, prema izlaznoj anketi konzorcija "Exit poll national" koji okuplja tri instituta.

Glumac je daleko odmakao dosadašnjem predsjedniku Petru Porošenku koji je dobio 17, 8 posto glasova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeća prema anketama na početku kampanje, neumorna bivša premijerka Julia Timošenko (58), eliminirana je nakon što je dobila samo 14,2 posto glasova, prema tim anketama.

Ona tvrdi da joj pripada drugo mjesto i upozorava na nepoštene ankete i manipulacije rezultatima u zemlji koja je doživjela dvije revolucije u 28 godina neovisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je izvijestila da je primila 1700 prijava nepravilnosti.

Sve ankete objavljene u ukrajinskim medijima donose isti redoslijed troje favorita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je tek prvi korak prema uvjerljivoj pobjedi", rekao je Volodimir Zelenskij iz svog stožera. "To je tek početak, nećemo se opustiti", nastavio je i jamčio da ne namjerava pregovarati s eliminiranim kandidatima i sažima svoju strategiju u: "Samo pobjeda!".

Izborno povjerenstvo trebalo bi objaviti prve djelomične rezultate tijekom noći. Ono je u 12 sati po srednjoeuropskom vremenu procijenilo da je sudjelovanje iznosilo 45 posto, što predstavlja porast u odnosu na 2014. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo