drugi uzastopni mandat / Izborno povjerenstvo potvrdilo pobjedu Vučića i njegove stranke

Image
Foto: Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL

Na izbore je izašlo 58,62 posto od 6,5 milijuna birača, a za Vučića je glasalo njih 58,55 posto

4.4.2022.
17:30
Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL
VOYO logo

Srbijansko izborno povjerenstvo objavilo je u ponedjeljak rezultate koji na temelju gotovo svih prebrojanih glasova potvrđuju pobjedu Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke (SNS) na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Pobjedom u prvom krugu Vučić je osigurao drugi uzastopni predsjednički mandat, a SNS bi mogla formirati koalicijsku vladu i započeti drugo desetljeće na vlasti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izbore je izašlo 58,62 posto od 6,5 milijuna birača. Obilježile su ih brojne nepravilnosti, opstrukcije na biralištima, incidenti, čak i tučnjave, o čemu bi svoj sud trebalo dati oko 4500 domaćih i inozemnih promatrača.

Državno izborno povjerenstvo bi potpunije rezultate trebalo objaviti u ponedjeljak navečer, nakon što je u nedjelju napravilo presedan i u izbornoj noći nije objavilo ni preliminarne podatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prebrojanih 95,45 posto glasova, Vučić je osvojio 58,55 posto glasova, a najbolje plasirani od ostalih sedmero predsjedničkih kandidata je Zdravko Ponoš iz koalicije Ujedinjeni za pobjedu Srbije s 18,34 % glasova.

Lista "Zajedno možemo sve" Srpske napredne stranke osvojla je na parlamentarnim izborima 42,92 posto što joj osigurava 119 od 250 mandata u parlamentu.

Slijedi oporbena koalicija "Ujedinjeni za Srbiju" s 13,55 posto glasova odnosno 38 mandata i koalicja "Ivica Dačić- premijer" predvođena Socijalističkom partijom Srbije koja je dobila 11,51 posto glasova ili 32 mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultati potvrđuju predviđanja da bi srbijanski parlament mogao skrenuti udesno, nakon što su mandate osvojile tri konzervativne i rusofilne koalicije - "Nada za Srbiju" s 15 mjesta i 5,4 posto glasova te koalicije oko pokreta Dveri i stranke Zavetnici koje s 3,84% i 3,75% glasova imaju osiguranih po deset mandata.

Najmanje deset zastupnika imat će i zeleno-lijeva koalicija "Moramo", najmalađa politička grupacija u Srbiji koja svoj izborni kapital od 4,62 posto glasova temelji na ekološkim prosvjedima koncem prošle godine i snažnom zalaganju protiv rudarenja litija i bora koje u Srbiji planira multinacionalna korporacija "Rio Tinto".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na listi manjinskih koalicija i stranaka potvrđen je ulazak u parlament predstavnika hrvatske zajednice Tomislava Žigmanova (DHV) s liste "Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani" koja sa 0,64 posto glasova osvaja ukupno dva mandata. 

Od stranaka nacionalnih manjina, kojima je prirodni izborni prag 10.000 glasova, šest mandata imat će koalicijski partneri naprednjaka - Savez vojvođanskih Mađara (1,6 posto), Muftijin zavet - Usame Zukorlić (0,89 % ili tri mandata) te Stranka demokratske akcije Sandžaka (0,54% i dva mandata), a koalicija Albanaca je osvojila jedan mandat (0,27%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ukupno 19 lista na parlamentarnim izborima, ispod izbornog praga ostale su sve druge liste, pokreti i koalicije, uključujući i manjinske, među kojima stranka Roma.

U parlament nije ušla ni koalicija "Ajmo ljudi" bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića koja je dobila tek 1,67 posto glasova. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo