još i to / Izdano zdravstveno upozorenje! Bakterija koja može uzrokovati smrtonosne infekcije pronađena u tlu i vodi

Image
Foto: Shutterstock / Ilustracija

Bakterija se zove Burkholderia pseudomalle i može dovesti do oboljenja nazvanog melioidoza

28.7.2022.
11:50
Shutterstock / Ilustracija
VOYO logo

Potencijalno smrtonosna bakterija otkrivena je u tlu i vodi u SAD-u. Ta vrsta bakterije dosad je viđena u južnoj Aziji, Africi i Australiji. Bakterija se zove Burkholderia pseudomallei i kako prenosi NBC News, može dovesti do oboljenja nazvanog melioidoza, za koju se zna širom svijeta da može dovesti do smrti.

U Sjedinjenim Državama zabilježi se desetak slučajeva melioidoze godišnje i to obično kod ljudi koji su prije tog boravili u inozemstvu. U srijedu je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio da je bakterija pronađena u uzorcima tla i vode prikupljenima uz obalu Meksičkog zaljeva u državi Mississippi, te je izdao zdravstveno upozorenje svim liječnicima u Americi da obrate pažnju na moguće znakove melioidoze, koji mogu biti nejasni i koji mogu uključivati kašalj, povišenu temperaturu, i bol u prsima. Kod težih slučajeva bolest može dovesti do dezorijentacije, simptomima sličnim upali pluća, kao i napadaje poput onih kod epilepsije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nejasno je koliko dugo je bakterija prisutna u okolišu i gdje bi još u SAD-u mogla biti,” navodi se u priopćenju CDC-a.

Image
OBAVIJEŠTENA INSPEKCIJA /

Fekalijama onečišćeno more na Korčuli. Pronađena bakterija, izbjegavajte kupanje!

Image
OBAVIJEŠTENA INSPEKCIJA /

Fekalijama onečišćeno more na Korčuli. Pronađena bakterija, izbjegavajte kupanje!

Bakterija bi se, prenosi NBC News, potencijalno mogla proširiti bilo gdje uz obalu Meksičkog zaljeva, gdje bi mogla postati endemska, poručila je Dr. Jill Weatherhead, profesorica tropske medicine i zaraznih bolesti s medicinskog fakulteta Baylor u Houstonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bakterija je otkrivena u SAD-u nakon što su dvjema osobama koje nisu bile u srodstvu ali su živjele blizu jedna drugoj u Mississippiju liječnici dijagnosticirali da boluju od melioidoze – prvoj 2020. i drugoj 2022. godine.

Po upozorenju koje je liječnicima uputio CDC, obje osobe su završile u bolnici zbog sepse nakon što su dobile upalu pluća. Obje su liječene antibioticima i zatim se oporavile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo