Nema dokaza / Izrael i Palestinci: Donald Trump nikada nije javno govorio o 'sporazumu stoljeća'

Image
Foto: AP Images

U Washingtonu je više službenih sugovornika izrazilo čuđenje na spomen sintagme 'sporazum stoljeća'

22.6.2019.
14:58
AP Images
VOYO logo

Izraz "sporazum stoljeća", kada je posrijedi pokretanje dijaloga između Izraelaca i Palestinaca često se pripisuje Donaldu Trumpu i njegovoj administraciji, no međunarodne medijske kuće nemaju nikakvih dokaza o tome da ga je izgovorio američki predsjednik, bar ne u javnosti. 

Velike međunarodne medijske kuće, među kojima i AFP, ove riječi pripisuju aktualnom američkom predsjedniku, no ni francuska agencija nema nikakvih dokaza o tome da ih je izgovorio baš Trump. Sigurno nije u javnosti, prenosi AFP. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedugo nakon pobjede na predsjedničkim izborima u studenome 2016. Trump je u intervjuu za list Wall Street Journal izraelsko-palestinski sukob nazvao "ratom koji nikako da završi". Kazao je kako bi volio uspjeti ondje gdje ostali predsjednici i diplomati nisu uspjeli i postići "konačan dogovor" kada je posrijedi izraelsko-palestinski sukob.

Dana 3. travnja 2017. godine sastao se s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem, čija je zemlja ključni sugovornik kada je riječ o ovoj temi. Al-Sisi je Trumpu na arapskom kazao kako u potpunosti podupire njegove napore da se donese "rješenje za pitanje stoljeća uz sporazum stoljeća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisijeva izjava na engleski je jezik prevedena kao "rješenje problema stoljeća", pri čemu se ne spominje nikakav sporazum. 

Od tada se izraz "sporazum stoljeća" počinje pojavljivati ​​u arapskim medijima i na internetskim stranicama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svibnju 2017. Trump je primio palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa koji je tada govorio o "mirovnom sporazumu koji bi bio povijesni".  No u simultanom prijevodu rečeno je da je Abas govorio o "sporazumu stoljeća".  U studenome 2017. palestinska službena agencija Wafa preuzela je izraz "sporazum stoljeća".

U prosincu 2017. Abas je bio ogorčen što je Trump odlučio priznati Jeruzalem za glavni grad Izraela i tada je porušio mostove s američkom administracijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sporazum stoljeća" od tada poprima negativnu konotaciju u palestinskom službenom jeziku. Pa ipak s vremenom taj izraz preuzimaju i drugi mediji te 1. lipnja i AFP i Reuters, New York Times ili Wall Street Jounral prenose da je Trump novi američki plan za Bliski istok nazvao "sporazumom stoljeća".

Taj izraz mogao bi biti u upotrebi kada se idući tjedan u Bahreinu bude održavala investicijska konferencija za Palestinsku samoupravu pod predsjedanjem Sjedinjenih Država. Taj gospodarski skup trebao bi biti uvod u politički plan za Palestince koji će biti predstavljen naknadno, no datum političkog dijela još nije utvrđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Washingtonu je više službenih sugovornika u razgovoru za agenciju AFP izrazilo čuđenje prema sintagmi "sporazum stoljeća".

Jason Greenblatt, savjetnik predsjednika Trumpa i jedan od arhitekata konferencije rekao je: "Predstavit ćemo realnu viziju mira koju je moguće ostvariti". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo