Paljba riječi / Izrael oštro kritizirao poljskog premijera zbog izjave o 'židovskim počiniteljima' zločina u holokaustu

Image
Foto: AP

'Riječi poljskog premijera u Muenchenu su nečuvene. Ovdje se radi o problemu nesposobnosti da se shvati povijest i nedostataku osjetljivosti za tragediju našeg naroda'

18.2.2018.
12:47
AP
VOYO logo

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu uputio je u nedjelju oštru kritiku poljskom premijeru, Mateuszu Morawieckom, koji je na tradicionalnoj konferenciji o sigurnosti u Muenchenu izazvao buru izjavom da je među počiniteljima zločina tijekom holokausta bilo i Židova, nazvavši njegovu izjavu "nečuvenom", prenosi BBC.

"Riječi poljskog premijera u Muenchenu su nečuvene. Ovdje se radi o problemu nesposobnosti da se shvati povijest i nedostataku osjetljivosti za tragediju našeg naroda", rekao je Netanyahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paljba riječi dviju strana uslijedila je nakon što je Izrael osudio novi poljski zakon prema kojem je protuzakonito i stoga kažnjivo optuživati poljski narod ili državu za suučesništvo u nacističkim zločinima.

Zakon je potpisao predsjednik Abdrzej Duda, no još uvijek se na najvišoj sudskoj instanci mora utvrditi da li je u skladu s ustavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Morawieckog je izraelski novinar upitao da li  oni koji tvrde da je u holokaustu bilo poljskoh kolaboracionista prema novom zakonu podliježu kaznenom progonu.

"Vrlo je važno da, kao prvo, shvatite da oni naravno neće biti kažnjeni i da se na njih neće gledati kao na kriminalce ako kažu da je bilo i poljskih počinitelja zločina - kao što je bilo i židovskih, ruskih, ukrajinskih (...) dakle, ne samo njemačkih zločinaca", odgovorio je poljski premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da ne bi bilo progona ljudi koji kažu da je među počiniteljima bilo i Poljaka, jer ih je bilo. No ne možemo izjednačavati počinitelje i žrtve jer bi to bila uvreda za sve Židove i za sve Poljake koji su toliko propatili u Drugom svjetskom ratu", dodao je poljski predsjednik vlade.

U novom poljskom zakonu stoji da "tko god javno i protivno činjenicama, optuži poljski narod ili poljsku državu da je bila odgovorna ili je bila suučesnik u nacističkim zločinima koje je počinio njemački Treći Reich (...) podliježe novčanoj kazni ili kazni zatvora do tri godine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljska se već dugo bori i negoduje zbog upotrebe izraza "poljski logori smrti" koji sugerira da poljska država u nekoj mjeri dijeli odgovornost  za logore poput Auschwitza. Logore je, piše BBC,  izgradila i njima upravljala nacistička Njemačka nakon invazije Njemačke na Poljsku 1939.

Sporniji dio zakona se odnosi na pitanje da li se njime zabranjuje govoriti o individualnoj krivnji, tj. sudjelovanju nekih Poljaka u zločinima nacista, za što, kako tvrde povjesničari, postoje dokazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrael je ljut i ogorčen zbog poljskog zakona u kojem vide pokušaj "negiranja holokausta" i "revizije povijesti", a inače vrlo razjedinjena izraelska politička scena se ovog puta ujedinila.

Izraelski parlamentarci sada zagovaraju prijedlog zakona kojim bi se postojeći zakon o nijekanju holokausta proširio te bi uključivao petogodišnju kaznu zatvora sa svakoga tko negira ili minimalizira ulogu nacističkih kolaboracionista, uključujući i Poljake, u zločinima počinjenih u holokaustu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dopunjeni zakon bi predviđao i svu pravnu pomoć preživjelima u holokaustu koji objelodane svoju priču te su zbog toga sudski gonjeni u stranoj zemlji.

Američki State Department je pozvao poljsku vladu da ponovo razmotri svoj zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveukupno je u holokaustu pobijeno šest milijuna Židova. Poljsku je napala i okupirala nacistička Njemačka. Ubijeno je više milijuna ljudi, uključujući tri milijuna poljskih Židova. Židovi diljem europskog kontinenta su deportirani u logore smrti koje su u okupiranoj Poljskoj izgradili i njima upravljali Nijemci te su tamo podignuti zloglasni logori Auschwitz, Treblinka, Belzec i Sobibor.

Na tisuće Poljaka je riskiralo svoje živote kako bi zaštitili svoje židovske susjede tijekom rata, no istraživanja provedena nakon pada komunizma 1989. su pokazala da ih je također na tisuće ubijalo ili prokazivalo one koji su im pomagali, čime je kolektivna, nacionalna svijest o Poljskoj kao isključivo žrtvi nacizma dovedena u pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima Američkog memorijalnog muzeja holokausta, nacisti su također ubili najmanje 1,9 milijuna poljskih građana koji nisu bili Židovi. Među "pravednicima među narodima", odlikovanje koje Izrael dodjeljuje pripadnicima drugih naroda za spašavanje Židova od istrebljenja je najviše Poljaka. Međutim, povjesničari tvrde da je bilo i onih koji su ne samo odavali Židove nacistima u zamjenu za nagradu, već su na poticaj nacista  sudjelovali u pokoljima, poput onog u Jedwabneu gdje su više stotina Židova likvidirali njihovi susjedi.

Centar Simon Wiesenthal tvrdi da broj kolaboracionista iznosi "više tisuća" ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo