Oštra reakcija / Izraelski premijer prijeti zabranom: 'U Izraelu se ulica neće nazivati po ubojicama Izraelaca i židova'

Image

Benjamin Netanyahu će zabraniti imenovanje ulice po Yasseru Arafatu, palestinskom povijesnom vođi u gradu na sjeveru zemlje gdje žive izraelski Arapi

5.3.2017.
21:42
VOYO logo

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju 5.ožujka da će zabraniti imenovanje ulice po Yasseru Arafatu, palestinskom povijesnom vođi u arapskom gradu u Izraelu.

Nedavno je po Yasseru Arafatu nazvana ulica u Jattu, na sjeveru zemlje, u kojemu žive izraelski Arapi, potomci Palestinaca koji su u vrijeme stvaranja države Izraela ostali na svojoj zemlji i danas čine 17,5 posto stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Izraelu se ulica neće nazivati po ubojicama Izraelaca i židova", oštro je reagirao Netanyahu na sjednici vlade.

"Ne možemo dopustiti da se ulice nazivaju imenom Yassera Arafata, hadžije Amina al Husseinija i sličnih", dodao je, smjerajući na velikog jeruzalemskog muftiju, junaka palestinske pobune 1936. protiv britanske vlasti, kojeg Izraelci optužuju da je sklopio savezništvo s nacističkom Njemačkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Učinit ćemo potrebne korake, ako treba donijet ćemo i zakon kako se to ne bi događalo".

Gradska skupština Jatta odlučila je u nedjelju navečer da će skinuti "sve ploče sa spornim imenima ulica", pa tako i Arafatove i zamijeniti ih drugim nazivima, objavila je privatna televizijska mreža Channel 10.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Yasser Arafat, vođa Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), potpisao je 1993. s Izraelom sporazum iz Osla o prijelaznoj palestinskoj autonomiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo