SVE JE SKUPLJE / Izvještaj Bijele kuće: Najveći prerađivača mesa podigli su profitne marže za 500 posto od početka pandemije

Image
Foto: Pixsell/Filip Kos/Ilustracija

Analiza j je pokalaza i da je zbog skoka potrošačkih cijena u studenome za 6,8 posto na godišnjoj razini, stopa inflacije dosegla plafon još od 1982. godine

11.12.2021.
8:59
Pixsell/Filip Kos/Ilustracija
VOYO logo

Četiri najveća prerađivača mesa u SAD-u, koristeći svoju snagu na tom uvelike konsolidiranom tržištu za podizanje cijena mesa i plaćanje niskih cijena uzgajivačima, utrostručili su svoje neto profitne marže od početka pandemije, upozorili su u petak ekonomski savjetnici Bijele kuće, nakon objave podatka o najvećem skoku inflacije od 1982. godine.

Financijska izvješća tih kompanija, koje kontroliraju između 55 i 85 posto američkog tržišta govedine, peradi i svinjetine, u suprotnosti su s njihovim tvrdnjama da su rastuće cijene mesa uzrokovane višim troškovima rada i transporta, naveli su u svojoj analizi objavljenoj na web stranici Bijele kuće savjetnici predvođeni direktorom Nacionalnog ekonomskog vijeća Brianom Deeseom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su proučili financijska izvješća Tyson Foodsa, najvećeg američkog proizvođača mesa po prodaji, JBS-a, najveće svjetske industrije pakiranja mesa sa sjedištem u Brazilu, Marfrig Global Foodsa, brazilskog proizvođača govedine koji posjeduje većinski udjel u National Beef Packing Company te Seaboard Corpa.

Image
drastično poskupljenje /

Loše vijesti za kupce rabljenih automobila iz uvoza: 'To se nikad prije nije dogodilo'

Image
drastično poskupljenje /

Loše vijesti za kupce rabljenih automobila iz uvoza: 'To se nikad prije nije dogodilo'

Rast cijena mesa čini 25 posto rasta cijena hrane 

Izvješća pokazuju da od početka pandemije te kompanije ostvaruju skok bruto profita od 120 posto i neto zarade za 500 posto. Te kompanije nedavno su najavile da će isplatiti dividende i otkupiti vlastite dionice u ukupnoj vrijednosti od milijardu dolara, povrh 3 milijarde dolara koje su već isplatile svojim dioničarima od početka pandemije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruženje te industrije, North American Meat Institute optužilo je Bijelu kuću da koristi samo odabrane podatke. "Nije slučajnost da se ta analiza pojavila istog dana kad je objavljen indeks potrošačkih cijena koji je pokazao da su cijene goriva i energije skočile gotovo 60 posto u proteklih 12 mjeseci, što je otprilike 10 puta više od stope rasta cijena hrane", poručila je predsjednica tog udruženja Julie Anna Potts.

Analiza pokazuje i da su profitne marže tih kompanija također znatno porasle, što je u kontradikciji s argumentom da tvrtke samo prenose više troškove rada i ponude na cijene svojih proizvoda. Ekonomski savjetnici tako navode da su bruto marže tih kompanija skočile od početka pandemije za 50 posto, a neto marže za više od 300 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da viši troškovi rada potiču rast cijena mesa, te profitne marže bile bi otprilike ravne jer bi više cijene bile nadomještene višim troškovima", stoji u analizi.  

Rast cijena mesa i mesnih prerađevina čini 25 posto rasta cijena hrane koju su kućanstva potrošila u studenome te već zadnjih nekoliko mjeseci predstavljaju značajan pokretač rasta inflacije u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tyson je podignuo cijene govedine toliko puno, za više od 35 posto, da su ostvarili rekordne profite, dok su ustvari prodali manje govedine nego ranije", naveli su savjetnici u svojoj analizi.

Analiza, objavljena nakon objave službenog podatka o skoku potrošačkih cijena u studenome u SAD-u za 6,8 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa inflacije od 1982. godine, odražava rastuće frustracije dužnosnika Bijele kuće oko nastavljenog rasta cijena mesa, što je problem na koji su ukazali još u rujnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kompanije nisu odmah reagirale na tu analizu.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo