A BAŠ SMO SE NAVIKNULI NA PAD / Izvoznici postigli dogovor, a cijene goriva rastu i u Hrvatskoj: 'Spriječen je kaos na tržištu nafte'

Portal cijenegoriva.info navodi da bi spremnik od 50 litara benzina trebao bi biti skuplji za 4 kune, a spremnik dizela za 5 kuna.

13.4.2020.
19:10
VOYO logo

Baš kad smo se naviknuli da su cijene goriva iz tjedna u tjedan sve niže - slijedi poskupljenje. Zemlje koje su najveće izvoznice nafte, dogovorile su smanjenje proizvodnje za oko 10 milijuna barela, odnosno oko deset posto svjetske proizvodnje u svibnju i lipnju. 

A od ponoći bi gorivo trebalo poskupjeti i u Hrvatskoj. Kako navodi portal 
cijenegoriva.info, spremnik od 50 litara benzina trebao bi biti skuplji za 4 kune, a spremnik dizela za 5 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rafinerije u svijetu će sljedeća dva mjeseca proizvoditi oko deset posto manje nego inače. Dogovor je postignut na Uskrsnu nedjelju videokonferencijom zemalja OPEC-a te Rusije i SAD-a.

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Spriječeno da tržište nafte zapadne u kaos"

"Vjerujemo da je ovim dogovorom spriječeno da tržište nafte zapadne u kaos. Pomoći će nam zadržati cijene na stabilnoj razini", kazao je Dmitry Peskov, glasnogovornik predsjednika Rusije.

"Taj dogovor sada znači da će cijena nafte rasti. Teško je reći gdje će se stabilizirati, jer su uvjeti promijenjeni, više nije potreba i potražnja za naftom, ali za nadati se da će se ona zaustaviti negdje u nekom nivou koji će biti prihvatljiv za nas", kazao je naftni stručnjak Davor Štern

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meksiko nije podržao sporazum

Dogovor su podržale i Saudijska Arabija i Rusija i Amerika, ali ne i Meksiko, koji će umjesto za 400 tisuća svoju proizvodnju smanjiti samo za 100 tisuća barela nafte na dan. SAD će vjerojatno po visokim kamatama nadoknaditi razliku, a evo kako je to Donald Trump objasnio svojoj naciji.

"Znate sam ja godinama mrzio OPEC, apsolutno ih mrzio. No, očito se slomio, a mi imamo opskrbu koja može trajati još godinama, čak i da smanjimo proizvodnju, neće nas moći dostići. I svi su se složili, ali Meksiko se nije složio. Pristali su smanjiti proizvodnju za 100.000 barela, a mi ćemo nadoknaditi razliku, pa će nam to nekad vratiti. Možda i u nekom drugom obliku", kazao je Trump. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najnovije mjere neće biti dovoljne?

Meksiko se na vrijeme osigurao, pa iako mali proizvođač na globalnom tržištu, uspio je zadržati svoju cijenu dok su je ostali prepolovili. "Oni su si, bez da ljudi to znaju, to se radi preko Wall Streeta, ali u vrlo ja bi rekao diskretnim uvjetima, osigurali su se tako da bez obzira što se dogodilo na tržištu da njihova cijena neće pasti ispod 49 dolara", objašnjava Štern. 

Analitičari ipak upozoravaju da najnovije mjere neće biti dovoljne, pa bi se s početkom sljedeće godine proizvodnja nafte mogla opet smanjiti – ovaj put za oko 6 milijuna barela na dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo