ISKRENA ISPOVIJEST NOVINARKE / 'Ja sam muslimanka, žena i imigrantica. I glasala sam za Trumpa. Evo zašto!'

Image
Foto: Twitter

Novinarka Asra Normani objasnila je zašto se razočarala u demokrate i okrenula republikancima i Donaldu Trumpu

11.11.2016.
9:50
Twitter
VOYO logo

Asra Q. Normani,bivša je novinarka Wall Street Journala i suosnivačica Muslimanskog reformskog pokreta, koja za The Washington Post piše zašto je glasala za Donalda Trumpa

"Puno toga je rečeno o tihim pristašama Donalda Trumpa. Ovo je moja ispovijest i objašnjenje: ja, 51-godišnjakinja, muslimanka, 'obojana' imigrantica - ja sam jedna od tih tihih birača koji su glasali za Trupma. A ja nisam zadrta, rasistkinja, šovinistkinja, što se često pripisuje Trumpovim pristalicama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zimu 2008., kao ponosna kći Zapadne Virginije, preselila sam se u povijesno konzervativnu Virginiju samo zato što je ta država pomogla izabrati Baracka Obamu kao prvog afroameričkog predsjednika SAD-a. Ali onda sam većinu protekle godine svoju izbornu naklonost držala u tajnosti: naginjala sam republikanskom kandidatu Donaldu Trumpu. 

U utorak navečer, nekoliko minuta prije zatvaranja birališta u uglavnom demokratskom Fairfax Countyju, na svom glasačkom listiću zaokružila sam Trumpa i Mikea Pencea. Nakon što je Hillary Clinton čestitala Trumpu na tome što je novoizabrani američki predsjednik, jedna prijateljica na Twitteru je napisala da se ispričava svijetu, dodavši da postoje milijuni Amerikanaca koji ne dijele Trumpovu mržnju, podjele i neznanje. Dodala je: 'Sramim se milijuna koji ga podržavaju'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To bi vjerojatno trebalo uključivati i mene, ali nije tako. Odbacujem mržnju, podjele i neznaje. Podupirem stavove demokrata o pobačaju, istospolnim brakovima i klimatskim promjenama. Ali ja sam samohrana majka koja si ne može priuštiti zdravstveno osiguranje prema 'Obamacareu'. Njegov program otplate kredita nije mi pomogao. U utorak sam bila u Virginiji gdje sam vidjela ruralnu Ameriku i obične Amerikance poput mene koji još uvijek jedva preživljavaju, nakon osam godina Obamine administracije. 

Na kraju kao liberalna muslimanka koja je iz prve ruke doživjela islamski ekstremizam u ovom svijetu, bila sam protiv Obamine odluke i odluke demokratske stranke da ne povezuju riječ 'islam' s teroristima i Islamskom državom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, e-mailovi Hillary Clinton koje je objavio WikiLeaks bili su kap koja prelila čašu. Otkriće da su Katar i Saudijska Arabija donirali milijune dolara Clinton Fondaciji potpuno su ubili moju potporu Hillary Clinton. Da, zagovornica sam jednakih plaća. Ne, ne slažem se s Trumpovim izjavama o "svlačionicama", s idejom o zidu između SAD-a i Meksika te planu da treba zabraniti Muslimanima ulazak u Ameriku. Ali vjerujem u Ameriku i ne mislim da je medijska kampanja koja je demonizirala Trumpa i njegove pristaše stvarna.

Pokušala sam izraziti svoje stavove na Twitteru, ali bezuspješno. Ako si za Trumpa, onda si seljačina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko dana prije izbora dobila sam e-mail novinara iz Indije koji me upitao što mislim kako je biti musliman u 'Trumpovoj Americi'. Napisala sam da kao dijete Indije, koje je u SAD došlo sa četiri godine u ljeto 1969., nemam apsolutno nikakvih strahova oko toga. Američki politički sustav i naša bogata povijest socijalne prave i građanskih prava nikad neće dopustiti strahu koji je priprisan Trumpovoj retorici da se ostvari.

Ono što me najviše brinulo je utjecaj teokratskih muslimanskih diktatorskih zemalja, kao što su Katar i Saudijska Arabija, u Americi Hillary Clinton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S moralnom hrabrošću moramo ustati ne samo protiv mržnje prema muslimanima nego i protiv mržnje muslimana tako da svatko može živjeti u miru, zaključila sam svoje izlaganje novinaru iz Indije. On nije dobio e-mail. Nisam ga ponovno poslala, bojeći se gnjeva kojeg bi mogla primiti. No, tada sam glasala", zaključila je Normani. 

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo