poslovni listovi za ostanak u eu / Jača potpora 'brexitu', najtiražniji tabloid: 'Oslobodimo se diktature Bruxellesa'

Image
Foto: AP

Dok raste potpora 'brexitu', ugledni britanski listovi Financial Times i The Economist zagovaraju ostanak u Europskoj uniji

17.6.2016.
7:47
AP
VOYO logo

Financial Times i The Economist očitovali su se u četvrtak za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji, dok u anketama raste potpora 'brexitu', tjedan dana prije referenduma.

Image
konačna odluka 23. lipnja /

Britanci nakon 41 godinu ponovno glasuju o Europi: je li se situacija od tad bitno promijenila?

Image
konačna odluka 23. lipnja /

Britanci nakon 41 godinu ponovno glasuju o Europi: je li se situacija od tad bitno promijenila?

"Konstruktivan dijalog je presudan u času kada je Europa sučeljena s islamističkim ekstremizmom, migracijama, ruskom ekspanzijom i klimatskim promjenama. Te probleme možemo riješiti samo ako smo ujedinjeni", istaknuo je Financial Times sedam dana prije referenduma 23. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kampanja za referendum je sukob suprotnih vrijednosti: liberalnog internacionalizma i nacionalizma ukliještenog između otvorenog trgovinskog sustava i marginalizacije", dodaje poslovni dnevnik.

FT usto preuzima argumente međunarodnih organizacija i stručnjaka koji drže da bi 'brexit' bio štetan za britansko gospodarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nije trenutak da se vraćamo malenoj Engleskoj. Mi smo Velika Britanija. Moramo dati doprinos naprednijem i sigurnijem svijetu. Trebamo glasati za ostanak", očekivano zaključuje FT.

The Economist je u komentaru pod naslovom Razjedinjeni ćemo propasti zauzeo slično stajalište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glas za izlazak iz Europske unije 23. lipnja, koji ankete smatraju vjerojatnim, nanio bi veliku i trajnu štetu britanskom političkom sustavu i gospodarstvu", piše taj ugledni tjednik.

"Izađe li Velika Britanija iz EU-a, bit će na kraju siromašnija, zatvorenija i manje inovativna. Umjesto da ponovo postane svjetska veličina, bit će manje utjecajna i manja", dodaje The Economist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tjednik upozorava i na međunarodne političke posljedice eventualnog 'brexita'. "S Donaldom Trumpom i Marine Le Pen koji potiču gospodarski nacionalizam i ksenofobiju, bio bi to poraz naprednjačkog poretka na kojemu je počivalo blagostanje Zapada", istaknuo je.

The Economist dodaje da bi i EU bio oslabljen odlaskom Velike Britanije, jednog od najvećih gospodarstava europskog bloka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No zadnje ankete daju prednost pristašama 'brexita'. Tabloid The Sun, s najvećom tiražom u zemlji, izjasnio se početkom tjedna za izlazak iz EU-a ne bi li se zemlja oslobodila "diktature Bruxellesa".

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo