LOŠE UPRAVLJA MIGRANTSKOM KRIZOM / Janša: 'Cerar sporo reagira, trebao je odmah zaprijetiti ogradom na granici s Hrvatskom'

Image
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Po Janšinim je riječima drugi Cerarov pogrešan potez kod drugog vala migranata u Sloveniji što je odbio ponudu hrvatske vlade da se migranti iz istočne Slavonije dovoze izravno u Sloveniju, što bi olakšalo protočnost na granici, umjesto da migranti spavaju na poljima

29.10.2015.
7:33
Petar Glebov/PIXSELL
VOYO logo

Slovenski oporbeni čelnik Janez Janša optužio je u srijedu premijera Miru Cerara da je svojim sporim reakcijama u migrantskoj krizi naštetio slovenskim nacionalnim interesima i sigurnosti i da nema pripremljene reakcije na migrantski val koji je zapljusnuo Sloveniju.

"Cerar je čovjek kojeg događaji svakog dana iznenade", kazao je predsjednik najveće oporbene stranke i bivši premijer u razgovoru za Slovensku televiziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Janša je ocijenio da Cerar loše upravlja migrantskom krizom te rekao da je premijer ignorirao njegove prijedloge da Slovenija zaprijeti dizanjem žičane ograde na granici s Hrvatskom, odmah nakon što je to učinila Mađarska jer bi tako pravodobno odvratila dolazak migranata na svoje granice i alarmirala Europu da nešto hitno treba napraviti.
Janša je kazao da danas Cerar zato sa zakašnjenjem ponavlja ono što mu je on već predlagao.

Po Janšinim je riječima drugi Cerarov pogrešan potez kod drugog vala migranata u Sloveniji što je odbio ponudu hrvatske vlade da se migranti iz istočne Slavonije dovoze izravno u Sloveniju, što bi olakšalo protočnost na granici, umjesto da migranti spavaju "na poljima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Cerar je inzistirao s navodnim poštivanjem schengenske procedure koju više nijedna država na migrantskoj ruti ne uvažava te tako "blefirao" Europi kao da je sve u redu, naveo je Janša.

On je dodao da je i danas - makar prekasno - za podizanje učinkovite prepreke za migrante na granici s Hrvatskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraza "ograda" se ne treba bojati, to nije berlinski zid nego bi to bilo sredstvo "obrane slobode i reda" kojim bi se spriječio kaos na granici i masovan dolazak migranata, kazao je Janša.  

Upozorio je da Europska unija sada nema moći da učinkovitije djeluje i intervenira u međunarodnom prostoru, pa zato sadašnju migrantsku krizu ne može zaustaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ograda postoji na granici SAD-a i Meksika, a unatoč početnom negodovanju i negativnim reakcijama birokrata iz Bruxellesa ograde su zbog imigranata postavile Španjolska, Bugarska i Mađarska", upozorio je Janša.

fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo