ponudio svoje tumačenje / Janša izazvao zgražanje tekstom o Srebrenici, a sada tvrdi da se radi o manipulaciji

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zastupnici Socijalnih demokrata (SD) i Ljevice (L) pozvali su Janšu da se ispriča zbog teksta

13.7.2020.
17:16
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Slovenski premijer Janez Janša morao se u ponedjeljak u parlamentu braniti od tumačenja kako je povrijedio žrtve srebreničkog genocida iz 1995. godine, nakon što su ga zastupnici Socijalnih demokrata (SD) i Ljevice (L) pozvali da se zbog jednog svog prijašnjeg teksta ispriča.

Image
podrška iz cijelog svijeta /

Tužna 25. obljetnica u Srebrenici: 'Nijekanje genocida novi je zločin kojim se oživljavaju ratni ciljevi'

Image
podrška iz cijelog svijeta /

Tužna 25. obljetnica u Srebrenici: 'Nijekanje genocida novi je zločin kojim se oživljavaju ratni ciljevi'

Da bi Janša to trebao učiniti jer mediji u BiH navode kako je na Twitteru ovih dana slovenski premijer genocid u Srebrenici nazvao "masakrom", a ne genocidom te tako "otvorio stare rane", te da uspoređuje događaje iz razdoblja nakon II. svjetskog rata s onima u Srebrenici 1995., reklo je više oporbenih zastupnika, a onda su napustili dvoranu i bojkotirali Janšin nastup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraz balkanski masakr (slov. balkanska morija) uobičajeni je izraz kojim su u Sloveniji političari i mediji, bez obzira na političku orijentaciju, počeli koristiti odmah nakon odlaska JNA iz Slovenije i rasplamsavanja sukoba na ostalim područjima bivše Jugoslavije, odnosno preostalih jugoslavenskih republika, a kako bi se uvela distinkcija između "rata za Sloveniju" i konflikata na ostalim područjima bivše jugoslavenske federacije.

Janša tvrdi da se radi o manipulaciji, odnosno da je spomenuti tekst napisao 2009. godine na zamolbu jedne međunarodne organizacije. Od tada ga, kaže Janša, svake godine ponovno objavljuje na društvenim mrežama na dan komemoracije srebreničkim žrtvama, upozoravajući kako zločine treba osuđivati bez obzira na ideologiju koja ih je izazvala, što nije slučaj.

"Ne bi bilo Srebrenice, niti Ruande, niti brojnih sličnih genocidnih akata u svijetu kad bi svijet bio sposoban na jednak način osuditi sve zločine bez obzira na to koja ih je ideologija izazvala", naveo je u parlamentu u ponedjeljak i dodao kako i zločini nad ratnim zarobljenicima iz 1945. i oni nad srebreničkim žrtvama dolaze iz iste, komunističke ideologije.

"Genocid u Srebrenici koncipiralo je isto zlo nastalo na akademiji JNA u Beogradu. To je doktrina u kojoj piše da protivnika, agresora ili klasnog neprijatelja, treba fizički uništiti, ubiti, da je to konačni cilj oružane borbe. To je doktrina u kojoj je odgojen Ratko Mladić, doktrina temeljem koje je izveden genocid u Srebrenici i na drugim mjestima", kazao je Janša.

"Neki su od kasnije osuđenih za ratne zločine u BiH i u Haagu govorili da su mislili  kako nakon 50 godina, kad se grobovi s njihovim žrtvama otkriju, za to neće biti nikakvog interesa, kao ni za ubijene ratne zarobljenike nakon II. svjetskog rata, zločine za koje nitko nije odgovarao", kazao je Janša. Dodao je da bi žrtava u Srebrenici i širom Bosne bilo mnogo više da on kao tadašnji ministar obrane i Slovenija nisu obučavali bošnjačke vojnike iz BiH i pomagali im opremom i oružjem da se obrane.

''Sve dok u ime jedne ideologije bude moguće ubijati bez kazne, do tada će se ti zločini u svijetu događati. O tome postoji suglasje svuda i tome se nitko ne suprotstavlja, osim kod nas u Sloveniji'', kazao je Janša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo