parlament raspušten / Japanski premijer Shinzo Abe sazvao prijevremene izbore

Image
Foto: AP Images

Japanski premijer Shinzo Abe sazvao je u četvrtak prijevremene izbore, Abe se na vlast vratio 2012. i nada se jačanju potpore njegovih glasača.

28.9.2017.
9:48
AP Images
VOYO logo

Japanski premijer Shinzo Abe sazvao je u četvrtak prijevremene izbore, dok najnovije ankete javnog mišljenja svjedoče o zamahu novoosnovane konzervativne stranke tokijske guvernerice Yuriko Koike uoči očekivanih izbora 22. listopada.

Abe, konzervativac koji se na vlast vratio 2012., nada se da će jačanje potpore njegovih glasača proteklih mjeseci pomoći koaliciji koju vodi njegova Liberalno demokratska stranka da održi većinu. Trenutno drži dvotrećinsku "super" većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova Stranka nade Yuriko Koike - službeno lansirana u srijedu - preokrenula je izgled izbora nakon što je bivša članica LDP-a objavila da će sama voditi stranku.

"Bit će to teška bitka, no sve je u tome kako ćemo zaštiti Japan i mirnu egzistenciju japanskih ljudi", rekao je Abe skupini zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada će službeno odlučiti datum izbora kasnije tijekom četvrtka.

Dio oporbenih zastupnika bojkotirao je sjednicu na kojoj je raspušten donji dom u znak prosvjeda zbog Abeova sazivanja izbora i stvaranja potencijalnog političkog vakuuma u vrijeme kad su tenzije sa Sjevernom Korejom porasle.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ankete su pokazale da 13 do 18 posto glasača namjerava glasati za Stranku nade a 29 do 32 posto za Abeov LDP

"Neizbježno je da će Stranka nade uzeti Abeu neke mandate no najvjerojatniji scenarij je da će zadržati većinu. Ukoliko izgubi previše mandata značajno će se smanjiti mogućnost provođenja njegove politike", kaže analitičar Yuji Saito

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abeova popularnost narasla je 20 posto u srpnju na 50 posto zbog pozitivnih ocjena njegova postupanja u sjevernokorejskoj krizi.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo