Homoseksualci i Crkva / Je li netko podvalio Papi? Inoslav Bešker za Direkt: 'Ne možemo reći da je u Vatikanu bio muk, dogodilo se nešto još gore'

Mnogi ovih dana tvrde da je papi podvalio gay lobi

5.11.2020.
22:40
VOYO logo

Bilo je to taman prije 15 dana: Papa je u dokumentarcu iznio revolucionaran stav, i rekao da homoseksualci imaju pravo na obitelj i da istospolna partnerstva valja zakonom regulirati i uvažiti.

Rekao je to u intervjuu za dokumentarni film Francesco. Ali u ovih dva tjedna, ni Papa ni nitko u Vatikanu to nije ničime potvrdio ni potkrijepio, iz Rima stiže samo muk. Ali zato su sve glasnija mišljenja da to Papa uopće nije ni rekao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijelovi u kojima govori da su homoseksualci božja djeca i imaju pravo na obitelj, i trebaju biti zakonski pokriveni, zapravo nije rekao ruskom redatelju Afineevskom, nego meksičkoj novinarki još lani, ali ti dijelovi u intervjuu nikad nisu izašli niti su ikad autorizirani. 

Je li netko podvalio papi, ako netko zna, zna Inoslav Bešker, komentator Jutarnjeg lista iz Vatikana i gost RTL Direkta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
pismo veleposlanicima /

Vatikan objasnio Papine izjave o istospolnim brakovima

Image
pismo veleposlanicima /

Vatikan objasnio Papine izjave o istospolnim brakovima

Mnogi ovih dana tvrde da je papi podvalio gay lobi, pa se postavlja pitanje je li netko Papi nasapunao dasku ili je to samo dobra reklama za film.

"Moguće je, ali nije sigurno. Ne znam čak ni koliko je vjerojatno. Postoje dvije mogućnosti. Ili su redatelju u Vatikanu dali sirovi materijal koji je svojedobno otpao pa je on to izvukao iz konteksta ili je izvukao rečenice koje su mu bile zgodne, kao što mi koji put znamo napraviti u novinskim naslovima. Na kraju se ispostavilo da su to bile tri odvojene stvari iz tri određena konteksta. Ne možemo reći da je u Vatikanu bio muk, dogodilo se nešto još gore. Naime, iz državnog tajništva su poslali pismo nuncijima po zemljama po svijetu i oni su to trebali dalje objasniti biskupima po svijetu. Dakle, nije se išlo u javnost i ovo je prvi put u 31 godinu otkako pratim Svetu stolicu da su bili ovako zatvoreni i šutili jer stoji da je Sveta stolica inače puno otvorenija nego pojedine biskupske konferencije", rekao je Bešker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bešker smatra da Papa nije to baš tako rekao. Nego su razne izjave kompilirane zajedno.

"Homoseksualni ljudi imaju pravo biti obitelj - da, Papa je to rekao, ali je to rekao kao što uvijek kaže kada ga pitaju što da rade otac i majka ako im je dijete homoseksualno pa kaže da ima pravo na obitelj. Dakle, ne odnosi se na obitelj koju bi ta osoba zasnovala sa svojim partnerom nego na njegovu primarnu obitelj koja ga nebi trebala isključiti. To je objašnjenje koje je dano nuncijima. Kada je riječ o zaštiti njihovih prava kroz partnerstvo, to je pak iz drugog konteksta kada je argentiski parlament htio usvojiti homoseksualni brak kao ravnopravan heteroseksualnom, ali je Papa rekao da nema osnove za to i Papa to ne prihvaća kao ni Crkva", izjavio je Bešker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pandemija koronavirusa mnoge je zemlje natjerala na uvođenje novih, strogih mjera. Primjerice, u Italiji je od nedavno na snazi policijski sat.

"U 22 sata se zatvara život. Proljetost smo doživjeli pravi lockdown i to je nekako išlo, a sada se s nekim iskustvom pokušava nekako elastičnije pristupiti situaciji", rekao je Bešker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijani su se žestoko pobunili protiv strogih mjera.

"Kao i drugdje po Europi. Mladima je to mnogo teže prihvatiti jer im je teže pojmiti smrt kao nešto što im može visiti nad glavom. Smrt se događa nekome drugome, hoće se zabavljati i družiti", poručio je Bešker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo