međusobno se optužuju

Je li počeo rat? Granatirani škole i vrtić u odcijepljenim ukrajinskima regijama, ne zna se tko je odgovoran ...

Rusi za napad optužuju Ukrajince, a ovi njih, dok Američki predsjednik Biden pak poručuje da je rizik od ruskog napada velik

Irena Pirjać/ 17.2.2022. u 20:00

Energentska kriza krenula je s istoka Europe gdje napetost ne prestaje. Jutro je počelo granatiranjem vrtića u regiji Donbas i prvim informacijama o ranjenima.

Rupa u zidu i razrušena cigla među igračkama u ukrajinskom vrtiću u mjestu Staniciji Luganskoj. Za vrijeme pada granate djeca su bila u susjednoj sobi. Ozlijeđeni su odgojiteljica, čistačica, zaštitar i dvojica ukrajinskih vojnika.

Sablasni zvuk 32 granate. Toliko ih je, tvrde iz vladine organizacije Ujedinjene snage, danas palo na pokrajinu Lugansk. Tko je odgovoran za napade: ruski separatisti ili ukrajinska vojska, optužbe pršte na sve strane.

"Granatiranje dječjeg vrtića u Staniciji Luganskoj koje su počinile proruske snage - provokacija je", napisao je na Twitteru ukrajinski predsjednik Zelenski.

Image
UKRAJINCI POZVALI NA JEDINSTVO

Srijeda se spominje kao ruski dan invazije Ukrajine, poruke s terena dvosmislene. Rusija gomila vojsku, a Putin ugošćuje diplomate

Image
UKRAJINCI POZVALI NA JEDINSTVO

Srijeda se spominje kao ruski dan invazije Ukrajine, poruke s terena dvosmislene. Rusija gomila vojsku, a Putin ugošćuje diplomate

Iz Moskve kažu, pucali su Ukrajinci. "Prema izjavama predstavnika samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk, koje su pod kontrolom pobunjenika. U tijeku je razmjena vatre na liniji razgraničenja, a prva je napala ukrajinska strana", tvrdi Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Američki predsjednik očekuje eskalaciju.

Predsjedniče, koliko je velika prijetnja ruske invazije u ovom času? "Jako je velika. Sve naznake koje imamo upućuju na to da su spremni ući u Ukrajinu, napasti Ukrajinu", odgovorio je Biden.

Zapadni su saveznici uvjereni da je granatiranje Luganska predstava iz Moskve.

"Zabrinuti smo što Rusija pokušava izmisliti izgovor za oružani napad na Ukrajinu. Ruske namjere još nisu jasne i ne znamo što će se dogoditi", rekao je Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

I dok rusko ministarstvo obrane videima pokušava dokazati da se drži dogovora i razoružava područja uz Ukrajinu, SAD tvrdi: stiglo je još sedam tisuća Rusa na položaje.

"Vidjeli smo suprotno u posljednjih nekoliko tjedana, a čak i posljednjih dana. Više ruskih snaga, a ne manje, nalazi se na granici i zabrinjavajuće je njihovo kretanje prema borbenim položajima", istaknuo je Ned Price, glasnogovornik State Departmenta.

Satelitske snimke, kažu, prikazuju da Rusi grade pontonski most preko rijeke Pripjat u černobilskoj oblasti. Ni tamošnji stanovnici ne vjeruju u povlačenje.

Dok napetost raste, u Moskvi, čini se skupljaju prijatelje. Nakon brazilskog jučer, danas je talijanski ministar vanjskih poslova obećao podršku.

Upravo se čita

Image
brodovi povezuju ljude

FOTO Hrvoje i njegova družina svaki su dan čekali brod Jadrolinije. A onda ih je kapetanov poziv ostavio bez daha

Na stvaranje novih blokova ukazuje i zid koji Poljaci grade na granici s Bjelorusijom.

"Naš je zadatak danas osigurati istočni bok NATO-a, ali također nudimo humanitarnu pomoć Ukrajini", kazao je Mateusz Morawiecki, poljski premijer.

Vladimir Putin poslao je odgovor o sigurnosnim garancijama u Bijelu kuću. Je li u pismu rat ili mir, Ukrajinci će provesti još jedan dan u neizvjesnosti. 

Oko situacije u Ukrajini, održan je danas i neformalni sastanak Europskog vijeća.

Zaključak je da je Europa spremna i za crni scenarij i sankcije, ali svi se slažu da treba dati prostor pregovorima i pod svaku cijenu izbjeći sukob i agresiju na Ukrajinu, otkrio je premijer Plenković

"Oko 43 posto plina koji se troši u EU dolazi iz Rusije. Sigurno je da bi eskalacija pa eventualni odgovor sankcijama, dodatna plinska kriza uzrokovala poteškoće u opskrbiplinom. Zato se radi na alternativnim rješenjima", rekao je premijer.

Irena Pirjać/ 17.2.2022. u 20:00

Više s weba

Pročitajte još

Image
u londonu

U eksploziji plina poginulo dijete. Susjedi još prije dva tjedna prijavili smrad i vrtoglavicu

Više s weba