gost rtl-a danas Antonio Bušić / Je li sudar poput današnjeg u Veneciji moguć i u Dubrovniku? 'Određeni rizik uvijek postoji...'

'Ljudski faktor je velik čimbenik kada dolazi do nesreća, ali i mašinerija broda zna zakazati'

2.6.2019.
18:37
VOYO logo

Snimke iz Venecije, na kojima putnici panično bježe s manjeg broda u koji se zabija golemi kruzer, obišle su svijet. 

U pomorskoj nesreći koja se dogodila jutros lakše je ozlijeđeno samo četvero ljudi iako su na doku i na brodici bile stotine putnika, pa Talijani smatraju da ih je spasilo - čudo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je počelo kada je kruzer, koji je tegljač vukao prema pristaništu, ostao bez kontrole.

"Ljudski faktor je veliki čimbenik kada dolazi do nesreća"

Gost RTL-a Danas bio je Antonio Bušić, upravitelj stroja na putničkom brodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadležna tijela provest će istragu i ustanoviti što je bio uzrok nesreće. Ona nije toliko velika kako se u prvi mah učinilo. Je li posada mogla nešto više učiniti, ja to ne znam u ovom trenutku. Zapovjednik broda i časnici sigurno su imali brifing o tome što učiniti u slučaju nesreće. Što je zakazalo, to ćemo vidjeti", kazao je Bušić.

Na pitanje postoji li opasnost da se nešto slično dogodi i u dubrovačkoj luci, u koju također pristižu brojni kruzeri, kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Određeni rizik uvijek postoji. I postoje različite metode kako se taj rizik smanjuje. Tu su i stručne službe na brodu koje znaju što raditi", kazao je.

Na pitanje koliko se često događaju ovakve nesreće i je li u pravilu riječ o tehničkom kvaru ili ljudskoj pogrešci, ističe:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U pravilu bude i jednog i drugog. Ljudski faktor je veliki čimbenik kada dolazi do nesreća, ali i mašinerija broda zna zakazati. Ali, svi sustavi na brodu su udvostručeni tako da imate uvijek dvojnost u pogonu da možete ili zaustaviti ili drugačije skrenuti smjer u slučaju potrebe", kazao je Antonio Bušić.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo