produbljenje tenzija / Kosovo formira vojsku! Srbija poručila: 'Mi smo spremni! Ovo je izvanredna situacija i pucanj u mir'

Skupština Kosova je usvojila sve zakone i amandmane za formiranje vojske Kosova

14.12.2018.
12:47
VOYO logo

Kosovski parlament usvojio je sva tri zakona kojima se započinje proces transformacije Kosovskih sigurnosnih snaga (KBS) u vojsku Kosova

Na sjednici su u roku od sat vremena jednoglasno usvojeni svi zakoni i amandmani koji su predloženi, a poslanici Srpske liste nisu prisustvovali raspravi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon usvajanja posljednjeg amandmana, svi prisutni u dvorani kosovske skupštine počeli su da pljeskati i čestitati jedni drugima, a oduševljen je bio i kosovski predsjednik Hashim Tachi.

Odluku podržale Njemačka i SAD

Usvojeni su zakoni o transformaciji Ministarstva KSB u Ministarstvo obrane, kao i onaj po kome se KBS dodjeljuju vojna zaduženja. Odluku su podržale SAD i Njemačka, dok su se njoj usprotivili EU i NATO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezadovoljan epilogom sjednice bio je šef delegacije EU-a Sam Fabrizi. 

"Pozicija Europske unije je vrlo jasno po ovom pitanju, mi dijelimo stav NATO-a, proces transformacije sigurnosnih snaga Kosova treba biti inkluzivan i dugoročan u skladu sa Zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tekstu zakona o sigurnosnim snagama Kosova se navodi kako "snage sigurnosti Kosova štite suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo", što je, kako prenosi Tanjug, tekst usklađen s preporukama Europske komisije. U zakonu također stoji kako su "kosovske sigurnosne snage multietničke vojne snage, profesionalne, naoružane i ovlaštene služiti u zemlji i inozemstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom".   

Image
Foto: Facebook/Zoltan Kabok
Image
Foto: Facebook/Zoltan Kabok

Na mjestu događaja je naš reporter Zoltan Kabok koji od jutra prati cijelu situaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpska lista, čiji zastupnici su bojkotirali sjednicu kosovskog parlamenta, priopćili su da ne priznaju usvojene zakone i da je Priština tom odlukom "pucala u mir", a građane je pozvala na mir i suzdržanost i zatražila da ne nasjedaju na provokacije.

Predstavnici Srpske liste su na tiskovnoj konferenciji u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice poručili su da je KFOR "jedina oružana snaga" koja može doći na sjever Kosova, većinski naseljen Srbima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustav Kosova predviđa da je za odluku o formiranju vojske neophodna i suglasnost srpskih političkih predstavnika.

Zaokružena kosovska neovisnost

Prilikom usvajanja zakona u parlamentu je istaknuto kako će formiranjem kosovske vojske "biti zaokružena kosovska neovisnost" te da nije riječ o stvaranju etničke vojske, a zapovjednik kosovskih sigurnosnih snaga Rahman Rama rekao je za prištinski list "Zeri" kako će kosovska vojska služiti svim građanima i da će imati mandat izlaziti i na "sjever zemlje". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik NATO Jens Stoltenberg poručio je početkom prosinca poslije ministarskog sastanka tog vojnog saveza da "nije pravi trenutak" za formiranje vojske Kosova. Srbijanske agencije pak navode kako, unatoč protivljenju NATO-a, potporu formiranju vojske daju SAD i Velika Britanija.

Rakić: 'Ovo je pucanj u mir'

Vozila KFOR-a viđena su u Mitrovici, a tijekom jutra zrakoplov NATO-a letio je nad Prištinom. Nositelj srpske liste Goran Rakić poručio "ako dođe do bilo kakvih prijetnji politički predstavnici će biti ispred svog naroda i braniti će pravo na život".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provokacija će biti. Situacija je izvanredna. Ovo što je danas Pritšina napravila je pucanj u mir. Vojne snage Kosova ne mogu doći na sjever", poručio je Rakić.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci, prema izvješćima kosovskih medija, danas je odjenuo odoru Kosovskih sigurnosnih snaga (BSK) u vojarni "Adem Jashari" kod Prištine gdje je "čestitao novu misiju pripadnicima BSK".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupština Kosova započela je sjednicu o kojoj se mjesecima unazad mnogo govorilo jer bi ona trebala biti prijelomna obzirom da se očekuje usvajanje zakona koji omogućavaju transformiranje Kosovskih sigurnosnih snaga (KBS) u vojsku.

Službeno formiranje vojske Kosova službeni Beograd vidi kao kršenje međunarodnih dokumenata i, pozivajući se na Rezoluciju 1244 UN, naglašava da međunarodne mirovne snage na Kosovu (KFOR) moraju spriječiti i razoružati sve albanske postrojbe, dok vlasti u Prištini taj čin nazivaju "dostojanstvom i ponosom neovisnosti i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin rekako kako je kako je predsjednik zabrinut  i zainteresiran za sve dogadjaje na Kosovu te da će sve buduće odluke će donositi na temelju neposrednog uvida u sve što se dogadjaj na tom prostoru.

"Mi smo kao vojska spremni da ispunimo svaku zapovjed našeg vrhovnog zapovjednika, to je naša zadaća. Kakvo će ono biti o tome će odlučiti vrhovni zapovjednik Vučić", rekako je Vulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak kako je "veoma zabrinut zbog situacije na Kosovu", ocijenivši da je problem to što Srbiji na Kosovu nameću "dijelom Albanci, a dijelom dio svijeta". Vučić kaže  kako "ne razumije da bilo tko u svijetu može odobriti formiranje kosovske vojske", koja je, kako tvrdi, "u potpunoj suprotnosti sa svim međunarodnim aktima".

Sinoć je vrhovni zapovjednik oružanih snaga Srbije, Aleksandar Vučić najavio kako planira, "u naredna 72 sata posjetiti postrojbe Vojske Srbije i policije" u takozvanoj Kopnenoj zoni sigurnosti (KZB) na jugu Srbije, uz administrativnu liniju sa Kosovom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istodobno, na Kosovu se tijekom ovog tjedna, postupno, stvaralo pobjedonosno ozračje da formiranjem kosovske vojske Priština dobija još jedan adut državnosti, neovisnosti i državnog integriteta.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo