kandidat za novog premijera / Jeremy Hunt zalaže se za Brexit bez sporazuma ukoliko EU ne promijeni mišljenje

Image
Foto: WP#JRAK/WENN/PIXSELL

Hunt, koji je 2016. na referendumu glasao protiv brexita, a sada tvrdi kako bi učinio suprotno, rekao je kako ne želi davati obećanja koja ne može ostvariti vezano za brexit ili trošenje

22.6.2019.
22:25
WP#JRAK/WENN/PIXSELL
VOYO logo

Jeremy Hunt, kandidat u utrci za novog britanskog premijera, rekao je da bi izveo Ujedinjeno Kraljevstvo iz Europske unije 31. listopada bez dogovora ukoliko EU ne pokaže da je voljna ponovno pregovarati o sporazumu o brexitu.

"Ako dođemo do 31. listopada, a EU ne pokaže volju za pregovorima o boljem sporazumu... onda je moja procjena da je, važući te teške opcije, politički rizik odgode brexita puno gori od ekonomskog rizika zbog izlaska bez sporazuma", rekao je Hunt na stranačkom skupu u Birminghamu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U toj bi nas situaciji izveo iz Europske unije", dodao je.

Hunt, koji je 2016. na referendumu glasao protiv brexita, a sada tvrdi kako bi učinio suprotno, rekao je kako ne želi davati obećanja koja ne može ostvariti vezano za brexit ili trošenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je kako fokusiranje na krajnji rok u listopadu riskira potez zakonodavaca kojim bi oni blokirali moguću opciju izlaska bez dogovora, što bi moglo voditi izborima, a napomenuo je kako bi ponovno odgodio brexit ukoliko bi procijenio da je sporazum blizu ostvarenja.

U utrci za dužnost premijera iz redova konzervativaca favorit je Boris Johnson i podržava ga 74 posto članova stranke, dok Hunt uživa potporu njih 24 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njih su dvojica finalisti za izbor predsjednika Konzervativne stranke i novog britanskog premijera.

Johnson, koji je bio gradonačelnik Londona osam godina, smatra da je on jedini kandidat koji može izvesti Veliku Britaniju iz EU-a do 31. listopada i boriti se sa strankom Brexit Nigela Faragea i Laburističkom strankom Jeremyja Corbyna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Johnson je ponovio u subotu svoje stajalište da se sporazum o brexitu s Europskom unijom može ponovno ispregovarati, izjavivši te kako će "s pravom energijom i privrženošću prevladati zdravi razum".

Johnson je govorio u Birminghamu na prvom od 16 skupova na kojima treba uvjeriti vladajuću Konzervativnu stranku, oko 160.000 njezinih članova, da je on najbolji kandidat koji će izvesti Britaniju iz krize oko brexita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Duboko sam uvjeren da će s pravom energijom i pravom privrženošću prevladati zdravi razum, no u slučaju da se to ne dogodi, moramo svejedno biti spremni izaći", rekao je.

"Upravo zato što ćemo se pripremati od sada do 31. listopada za brexit bez dogovora, dobit ćemo sporazum koji nam je potreban", dodao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hunt je pozvao Johnsona da sudjeluje i u televizijskim sučeljavanjima prije glasanja članstva Konzervativne stranke.

Novinari Sky News kažu kako je Johnson odbio sudjelovati u debati najavljenoj za četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ocjena javnosti može biti nelagodna. No ako se s time ne možemo nositi među prijateljima, ne zaslužujemo voditi protiv naših suparnika", rekao je Hunt u pismu Johnosnu uoči stranačkog skupa. "Ukoliko želiš posao, trebaš se pojaviti na intervjuima", dodao je Hunt.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo