isprazne prijetnje ili? / Jesmo li najbliže nuklearnom sukobu ili je sve Putinova manipulacija? 'Teško je o tome govoriti, teško je o tome ne govoriti'

Rusi svako malo puštaju snimke vježbi ispaljivanja raketa koje mogu nositi i bojeve glave

5.7.2022.
7:30
VOYO logo

Vjerojatnost nuklearnog rata danas je najveća još od kubanske krize 1962. Kako bi to izgledalo da nuklearna bomba eksplodira na vašem području, možete vidjeti i na karti koju je napravio jedan američki povjesničar. Brojni mediji odjednom objavljuju upute kako se ponašati u slučaju takvog napada. Da, posljednjih se dana ponovno sve glasnije priča o nuklearnom oružju, možda i zato što je bjeloruski predsjednik Lukašenko nekidan rekao da ga Rusija treba biti spremna upotrijebiti. Ili zato što je Vladimir Putin rekao da će Bjelorusiji poslati rakete koje mogu nositi nuklearne bojeve glave. I naravno da je moguće da je sve to Putinova manipulacija strahom, i da baš to želi. Ali situaciju u kojoj se nalazimo je našem Ivanu Skorinu u jednoj rečenici jako dobro objasnio jedan profesor iz Toronta koji se bavi ruskog propagandom. Teško je o tome govoriti, teško je o tome ne govoriti.

Od Kubrickove komedije katastrofe do Will Smitha i atomske bombe koja sredi izvanzemaljce, od Indiane Jonesa, do Batmana – Hollywood nas je odgojio na nuklearnoj uživanciji bezbrižno uz kokice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi svako malo puštaju snimke vježbi ispaljivanja raketa koje mogu nositi i bojeve glave, a prošli tjedan bjeloruski predsjednik poručuje "Rusija bi trebala biti spremna upotrijebiti nuklearno oružje. Bolje je pokazati što se može dogoditi…". Stručnjak sa Sveučilišta u Torontu koji godinama analizira rusku propagandu i vanjskopolitički novinar Večernjeg lista – složni su. To su isprazne prijetnje.

"Ma tko bi shvatio Lukašenka za ozbiljno to je činjenica",kazao je Hassan Haidar Diab, novinar Večernjeg lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
S foruma u st. petersburgu /

Putin: 'Rusija je spremna za razgovore o nuklearnom oružju i općem naoružanju. Treba spriječiti novi Donbas'

Image
S foruma u st. petersburgu /

Putin: 'Rusija je spremna za razgovore o nuklearnom oružju i općem naoružanju. Treba spriječiti novi Donbas'

"To je razgovor koji Putin voli voditi. Razumijem da ljudi žele razgovarati o tome jer je to strašan scenarij. No, razgovorom o tome samo pojačavamo dojam da je to stvarna opcija za Rusiju, a u stvarnosti, mislim da nije", tvrdi Ian Garner sa Sveučilišta u Torontu.

"Da mi imamo nuklearno oružje, pazite, nemojte to zaboraviti, to je samo dio njegove propagande", poručio je Haidar Diab.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio te propagande je i TV prijetnja ruskog voditelja Dmitri Kiselova. Cijeli britanski otok će postati nuklearna prašina u par minuta, sve uz grafički prikaz. A jedan drugi Dmitri prošli tjedan za vrijeme NATO summita u Madridu objavljuje satelitske snimke Pentagona, Londona, Pariza, Berlina. Šef ruske svemirske agencije Dmitri Rogozin uz ovu objavu napisao je „Ovo su koordinate, za svaki slučaj“.

"Mi možemo nuklearno napasti Zapad u 200 sekundi i mi ćemo raznijeti London ili Berlin brzo, meta se očito mijenja svaki tjedan i ništa od toga nema smisla. To nije upalilo jer nije stvorilo strah na Zapadu. No, ono gdje je upalilo jer podsjeća javnost da jedini razlog zbog kojeg Rusija može voditi ovaj rat je jer posjeduje nuklearni arsenal", objašnjava Garner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugledni Atlantic ide toliko daleko da analizira u članku prošli tjedan "ako bi kako bi" scenarije. Pa tako navode da je jedna mogućnost da Putin detonira atomsku bombu iznad Crnog mora kao demonstraciju snage bez žrtava, drugi scenarij pokušaj uništenja vojnog vrha Ukrajine udaranjem u bunkere Zelenskog i njegovih savjetnika ili treći, napad na ukrajinsku vojnu bazu ili skladište bez namjere da se nanese šteta civilima.

"Ja bi pripisao tu najavu nuklearnog rata u tim famoznim i neodgovornim analizama čisto sumnjam da će doći do toga i moje duboko uvjerenje je da rat ide prema svome kraju", kazao je Haidar Diab.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je nemoguće za zamisliti. Naravno, sve je nemoguće dok se ne dogodi i može se dogoditi, ali šanse za to su iznimno male", tvrdi Garner.

To ne sprečava YouTube entuzijaste da daju 'što ako' savjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolje što možete učiniti je da se legnete na pod licem prema dolje i stavite ruke iza glave.

Trebate vode i hrane za dva tjedna jer će toliko trajati dok se radioaktivni materijal ne rasprši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ako želite još više razmišljati o tome imate i opciju bloga NukeMap, gdje možete upisati svoju lokaciju i jačinu atomske bombe i vidite koliko bi vašeg grada sravnilo sa zemljom kad bi ga pogodila bomba poput one iz Hirošime i Nagasakija ili neka jača.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo