NOVI BRITANSKI PREMIJER / Johnson: 'Brexit daje Britaniji ogromnu gospodarsku priliku'

Image
Foto: AP Images

Novi premijer obećao je ulaganja u obrazovanje, sigurnost, telekomunikacijsku infrastrukturu i tehnološke inovacije

27.7.2019.
15:02
AP Images
VOYO logo

Novi britanski premijer Boris Johnson ustvrdio je u subotu, predstavljajući svoje planove za razvoj zemlje nakon brexita, kako činjenica da Britanija napušta Europsku uniju daje njegovoj zemlji "ogromnu gospodarsku priliku" da promijeni svoj ekonomski pravac. 

"Vjerujem da je to šansa za promjenu pravca kojim ide Velika Britanija i učini nas najboljom na svijetu zemljom za život", kazao je Johnson u govoru održanom u Manchesteru, na sjeveru zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"izlazak iz Europske unije ogromna je gospodarska prilika da učinimo stvari koje desetljećima nismo mogli učiniti", dodao je.

Johnson se založio za to da se započne raditi na planovima za stvaranje slobodnih luka i poreznih koncesija za poslovanje kao i da se ubrzaju razgovori o sporazumima o slobodnoj trgovini koji će se sklapati nakon brexita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi premijer obećao je ulaganja u obrazovanje, sigurnost, telekomunikacijsku infrastrukturu i tehnološke inovacije, uključujući 3,6 milijarde funti namijenjenih prometu i infrastrukturnim projektima izvan najvećih britanskih gradova.

Johnson se još jednom založio za povlačenje Britanije iz EU sa 31. listopada, sa ili bez sporazuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je ponovno inzistirao na tome da o sporazumu koji je njegova prethodnica Theresa May postigla s EU treba ponovno pregovarati, zatraživši uklanjanje iz njega kontroverznog "backstopa" kojim bi se trebala jamčiti otvorena irska granica.

Tijekom obraćanja parlamentu u četvrtak Johnson je postavio ultimatum čelnicima EU da "preispitaju svoje odbijanje" da se ponovno pregovara o sporazumu o britanskom izlasku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne bude li EU ponovno pregovarala "otići ćemo bez sporazuma", kazao je Johnson dodajući da je glavni prioritet njegove vlade obaviti pripreme za brexit bez sporazuma.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo