Nakon petog kruga glasovanja / Johnson i Hunt ušli u finalan izbor za nasljednika Therese May

Image
Foto: WP#JRAK/WENN/PIXSELL/AP images

Gove je završio treći sa 75 glasova, a ministar unutarnjih poslova Sajid Javid ispao je iz utrke ranije u četvrtak

20.6.2019.
21:08
WP#JRAK/WENN/PIXSELL/AP images
VOYO logo

Favorit Boris Johnson sa 160 glasova i ministar Jeremy Hunt sa 77, nekoć protivnik napuštanja Europske unije, a danas kandidat koji obećava Brexit sa sporazumom, u četvrtak su nakon petog kruga glasovanja ostali u utrci za nasljednika konzervativne premijerke Therese May.

Usprkos nizu skandala iz prošlosti i kritike na račun stupnja njegove usredotočenosti, bivši londonski gradonačelnik Johnson dominirao je u utrci nakon što je May prije mjesec dana objavila da će odstupiti jer parlament nije ratificirao njezin sporazum o Brexitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon završnog, petog kruga glasovanja, konzervativni zastupnici u parlamentu eliminirali su ministra za okoliš Michaela Govea.

Johnson je ponovno dobio uvjerljivo najviše glasova, 160 od 313, a Hunt 77 glasova. Jedan je glasački listić bio nevažeći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pedesetpetogodišnji Johnson, koji je bio gradonačelnik Londona osam godina, smatra da je on jedini kandidat koji može izvesti Veliku Britaniju iz EU-a do 31. listopada i boriti se sa strankom Brexit Nigela Faragea i Laburističkom strankom Jeremyja Corbyna.

Broj zastupnika koji su bili za Johnsona povećavao se nakon svakog kruga glasovanja. Za Johnsona je u prvom krugu 13. lipnja bilo 114 zastupnika, u drugome 18. lipnja 126, u srijedu 157, a u četvrtak 160.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gove je završio treći sa 75 glasova, a ministar unutarnjih poslova Sajid Javid ispao je iz utrke ranije u četvrtak.

Sada će oko 160.000 članova Konzervativne stranke glasovati na izborima, najkasnije potkraj srpnja, za stranačkog vođu koji postaje i premijer Ujedinjenog Kraljevstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo