Uvjerljivo vodstvo / Johnson izraziti pobjednik prvog kruga izbora za nasljednika Therese May

Image
Foto: AP
Image
Foto: AP

Kladionice su i prije prvog kruga Johnsonu davale 70 posto šanse za preuzimanje torijevaca

13.6.2019.
14:54
AP
VOYO logo

Boris Johnson, kandidat za novog čelnika torijevaca koji je obećao Brexit 31. listopada s dogovorom ili bez njega, u četvrtak je došao korak bliže vođenju Velike Britanije nakon što je u prvom krugu izbora dobio daleko najviše potpore zastupnika Konzervativne stranke za nasljednika premijerke Therese May

Tri godine nakon što su se Britanci s 52 posto glasova 'za' i 48 posto glasova 'protiv' odlučili za napuštanje Europske unije, Velika Britanija se kreće prema mogućoj krizi oko Brexita jer je većina kandidata koji imaju ambiciju naslijediti May spremna napustiti Europsku uniju i bez dogovora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No britanski parlament je najavio da će pokušati izbjeći takav izlazak za koji investitori upozoravaju da bi mogao izazvati šokove na financijskim tržištima i uzdrmati svjetsko gospodarstvo. 

Johnson, bivši ministar vanjskih poslova i gradonačelnik Londona u dva mandata, u prvom je krugu dobio podršku 114 konzervativnih zastupnika od 313 koliko ih je glasovalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ostalih deset kandidata najuspješniji su bili trenutni ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt s 43, ministar okoliša Michael Gove s 37, te Dominic Raab, bivši ministar za Brexit s 27 glasova. 

Iz utrke su ispali Andrea Leadsom, Mark Harper i Esther McVey

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kladionice su i prije prvog kruga Johnsonu davale 70 posto šanse za preuzimanje torijevaca. 

On je u četvrtak, nakon glasovanja, zahvalio "prijateljima i kolegama u konzervativnoj i unionitičkoj stranci na podršci". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oduševljen sam prvim krugom, no još ima mnogo posla pred nama", poručio je. 

Idući krugovi izbora održat će se 18., 19. i 20. lipnja, dok ne ostanu samo dva kandidata. Tada će o novom čelniku pismenim putem glasati i šire članstvo konzervativne stranke. Novi premijer trebao bi biti odabran do kraja srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Johnson je svoju službenu kampanju započeo u srijedu obećanjem da će izvesti Britaniju iz Europske unije 31. listopada i upozorenjem svojoj konzervativnoj stranci da "odgoda predstavlja poraz". 

"Nakon tri godine i dva propuštena roka, moramo napustiti EU 31. listopada", naglasio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Johnson je podršku u svojoj stranci dobio tvrdnjom da samo on može spasiti torijevce tako što će napokon provesti Brexit.

Stranci se pridružio nakon što se proslavio kao novinar u Bruxellesu koji je napadao Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke Europljane je uoči referenduma uznemirio tvrdnjama da su ciljevi EU-a slični onima Adolfa Hitlera i Napoleona.

Svojom dovitljivošću i ekscentričnim stilom izvukao se iz niza skandala, kao kad je dobio otkaz iz stranačkog tima za smišljanje mjera jer je lagao o svojoj izvanbračnoj vezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No gdje drugi nisu to uspijevali, Johnson je postajao sve popularniji, što je kulminiralo dvjema pobjedama na izborima za gradonačelnika Londona, grada koji teži ljevici, 2008. i 2012.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo