predstavlja svoj plan za Brexit / Johnson na turneji diljem Velike Britanije: Prate ga nezadovoljni građani, na nekoliko mjesta izviždan

Boris Johnson stao je na najriskantnije tlo europskih pregovora - Sjevernu Irsku

31.7.2019.
18:46
VOYO logo

Novi britanski premijer, Boris Johnson, posljednjih je nekoliko dana na turneji diljem Velike Britanije na kojoj predstavlja svoj plan za Brexit sa sporazumom ili bez njega. 

Kontroverzni protivnik članstva u Europskoj uniji želi ju napustiti do 31. listopada, bez obzira na ishod pregovora. Putem ga prate nezadovoljni građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boris Johnson stao je na najriskantnije tlo europskih pregovora - Sjevernu Irsku.  Odmah nakon dolaska večerao je s lokalnim, njemu naklonjenim političarima, a glavna tema bio je takozvani "backstop", sporazum o granici s Irskom, koji Europska unija nema namjeru mijenjati.

"Jasno je da je "backstop" izazvao sve teškoće u razgovoru o sporazumu izlaska iz Europske unije, prema tome, to treba biti fokus pregovora kako bi se to moglo riješiti. Stoga ćemo podržati premijera u tome", kaže Arlene Foster, predsjednica Demokratske unionističke stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Europska unija jasno je dala do znanja da tu temu više neće otvarati iako premijer Johnson na tome i dalje inzistira. Ljevičarska republikanska stranka Sinn Féin, pak, podržava "backstop" jer bi, tvrde, spriječio tvrdu granicu koja bi ponovno mogla rasplamsati tenzije između unionista, protestanata s jedne, i Iraca republikanaca, katolika s druge strane. 

Tvrdi da je neutralan

"Rekli smo mu da je sporazum o povjerenju između njega i Demokratske unionističke stranke, između konzervativaca i Demokratske unionističke stranke ovdje otrovao odnose i učinio pregovore vrlo, vrlo teškima za održavanje, a kamoli za sklapanje sporazuma", ističe Mary Lou McDonald, predsjednica stranke Sinn Féin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boris Johnson tvrdi da ima sluha za sve strane, no inzistiranje na pregovorima moglo bi dovesti do izlaska Britanije iz EU  31. listopada - bez sporazuma. 

"Jasno sam dao do znanja, dragi prijatelji, razgovarali smo i s Ircima, o tome koji su limiti, što želimo napraviti i uvjereni smo da, s dobrom voljom na objema stranama, dva zrela politička entiteta, UK i EU, mogu napraviti što je potrebno", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A pregovaranja, previranja i nagovaranja sve su jača od ponedjeljka kada je novi britanski premijer krenuo u obilazak Velike Britanije kako bi predstavio svoj plan za Brexit, sa sporazumom ili bez njega. Izviždali su ga u Walesu... Baš kao i u Škotskoj. 

"Put kojim ide ova vlada vrlo je opasan. Postalo mi je jasno da je ova vlada, s novim premijerom, postavila Veliku Britaniju na gotovo neizbježan put prema Brexitu bez dogovora", ističe Nicola Sturgeon, prva ministrica Škotske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Škotska, kao i mnogi drugi, ne želi izlazak bez sporazuma - te ozbiljno razmišlja o ponovnom referendumu za glasovanje o neovisnosti od Velike Britanije. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo