Ekipa RTL-a u Londonu / Johnson nakon izbora dočekan kao zvijezda, Corbyn tužan: Konzervativcima čestitao i Trump

Iako su prema britanskoj javnosti ovo bili izbori između dva zla, glas za Johnsona bio je glas za izlazak iz EU

13.12.2019.
19:37
VOYO logo

Pobjeda u Velikoj Britaniji kakva se ne pamti od razdoblja 'čelične' Margaret Thatcher - na parlamentarnim izborima nadmoćno je slavio Boris Johnson. Velikom većinom dosadašnji konzervativni premijer porazio je laburista Jeremyja Corbyna koji se više neće kandidirati ni za predsjednika stranke. 

Očigledno je da su Britanci glasom protiv njega zapravo glasali za Brexit. Takav se zaključak nameće jer su obojica omraženi među Britancima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petak 13. za novog-starog britanskog premijera bio je sretan. Sa svojim konzervativcima izvukao je najbolji izborni rezultat u posljednih 30 godina. Johnson je većinu u Parlamentu zauzeo s 43 posto glasova, a za laburista Jeremyja Corbyna glasalo je 32 posto Britanaca, što je najgori rezultat u povijesti te stranke.

Iako su prema britanskoj javnosti ovo bili izbori između dva zla, glas za Johnsona zapravo je bio glas za izlazak iz Unije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S ovim mandatom i s ovom većinom, što ćemo sada učiniti?", pitao je britanski premijer Boris Johnson i dobio odgovor: "Završiti Brexit!". 

"Dobro ste pratili. Nema ako, nema ali, nema možda. Napuštanjem Europske unije Ujedinjeno Kraljevstvo vraća kontrolu nad svojim pravosuđem, granicama, novcem, imigracijskim sustavom", rekao je Johnson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje god se pojavio od sinoć, dočekan je kao zvijezda. S druge strane glamuru ni traga.

Corbyn je jako tužan zbog poraza na izborima

Corbynova neodlučnost po pitanju Brexita koštala ga je pobjede, ali i funkcije predsjednika stranke s koje će odstupiti kada izaberu novog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako sam tužan zbog rezultata koji smo postigli. Jako sam tužan zbog kolega koji su izgubili svoje mjesto na ovim izborima. Jako sam tužan zbog mnogih ljudi u ovoj zemlji koji će imati vladu koja nastavlja politiku strogosti i oni najsiromašniji najviše će patiti", rekao je vođa Laburističke stranke Jeremy Corbyn.

Najvažniji izbori u povijesti Britanije podijelili su njezine stanovnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tužno, zato što su mnogi očekivali promjenu. U tri godine nismo učinili ništa osim svađali se. Mislim da je zemlja sada u velikoj frci", rekao je Mike iz Londona.

"Mislim da će Boris završiti Brexit, učiniti ovu zemlju uspješnom i privući mnogo novca u sljedećih pet godina", rekao je Frank Thomas iz Londona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reakcije, uglavnom pozitivne jer će se trakavica "Brexit" napokon završiti 31. siječnja, stižu od svjetskih dužnosnika.

Johnsonu čestitao i Donald Trump

"Čestitke Borisu Johnsonu na velikoj pobjedi! Velika Britanija i Sjedinjene Države moći će sada ostvariti veliki, novi trgovinski sporazum nakon Brexita. Taj posao može biti daleko unosniji od bilo kojeg drugog posla koji bi se mogao sklopiti s EU. Slavimo Borisa", napisao je američki predsjednik Donald Trump na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nije nikakav kraj, ovo je početak izvrsnih budućih odnosa između dobrih susjeda", kazala je predsjednica Europske komisije Ursula Von Der Leyen

"Jednostavno mu morate reći:'Kapa dolje'! Zato što je uspio", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je rekao u pobjedičkom govoru, za Britaniju je "svanula nova zora", a po mandat za nju Boris Johnson u petak je otišao i do kraljice.

Iako se Hrvatima Brexit možda čini kao daleka tema, ona je itekako bliska. Jer će baš u vrijeme hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU-a, Britanija izaći iz Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL u Londonu: Naslovnice novina napravljene prema izlaznim anketama

RTL-ov reporter Goran Latković sve prati iz Londona.

"Gotovo da nema naslovnice dnevnih novina na kojoj se ne nalazi Johnson. Sve su napravljene na temelju izlaznih anketa koje su predvidjele pobjedu konzervativaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na naslovnici Suna tako piše: The dog's bollox,  što bi u žargonu značilo nešto što je beskorisno i loše kvalitete, dok na naslovnici Mirrora piše 'noćna mora prije Božića'", javio je reporter Goran Latković.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo