GOSPODARENJE OTPADOM / Kakav tužan prizor: Dno Sredozemnog mora je puno jednokratnih maski i rukavica

Image
Foto: Opération Mer Propre /FB

Na pločnicima, parkiralištima supermarketa i zelenim površinama, na plažama širom svijeta, na dnu mora

27.5.2020.
8:41
Opération Mer Propre /FB
VOYO logo

Prizori morskog dna ispunjenog limenkama i drugim otpadom, ali i brojnim kirurškim maskama i rukavicama od lateksa, ovih dana ispunjavaju francuske medije u kojima se nedavno uvelike pisalo i o potrebi naplate visokih novčanih kazni za neodgovorno bacanje ove nove vrste otpada koju nam je donijela pandemija COVID-19.

Image
SANKCIJE ZA GRAĐANE /

Rizik za zdravlje i okoliš: Kazna od 300 eura za neodgovorno bacanje maske?

Image
SANKCIJE ZA GRAĐANE /

Rizik za zdravlje i okoliš: Kazna od 300 eura za neodgovorno bacanje maske?

Naime, s postepenim popuštanjem mjera suzbijanja pandemije, Francuska se sve više suočava s još jednom tužnom posljedicom zdravstvene krize. Ova velika europska zemlja je do jučer imala gotovo 183.000 oboljelih, a po broju smrtnih slučajeva (28.432) je na sedmom mjestu u svijetu, no sada je sve svjesnija i ovog novog okolišnog problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve više jednokratnih kirurških maski i rukavica završava na dnu mora, čime se riskira dodatno dugotrajno onečišćenje već dovoljno onečišćenog Sredozemnog mora.

Laurent Lombard, osnivač ekološke udruge ''Opération mer propre'' (Operacija čisto more), snimio je zabrinjavajuće prizore u moru oko poznatog francuskog ljetovališta Antibes na Azurnoj obali tijekom prošlog tjedna. ''Čini li vam se da ćemo ovog ljeta plivati s COVID-om 19? Budući da je zbog pandemije naručeno više od dvije milijarde jednokratnih maski, uskoro će u vodama Sredozemnog mora možda biti više maski nego meduza'', upozorio je Lombard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, svi trebamo pokazati više odgovornosti prema sebi i drugima, a ponajviše prema okolišu te izbjeći dodatno onečišćenje mora bacanjem ovog potencijalno zaraznog otpada tamo gdje pripada – u spremnik za otpad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mnoge se lokalne samouprave već godinama bore protiv onečišćenja mora i neodgovornog bacanja raznih vrsta otpada koji dugoročno uništavaju naš okoliš i naše zdravlje, pa bi sada bilo pravo vrijeme za objedinjavanje svih inicijativa kako bismo odmah zaustavili novu prijetnju našem moru'', kaže Lombard, čije riječi prenosi Ekovjesnik.

Nažalost, maske i rukavice vjerojatno nisu problem samo u Antibesu ili Francuskoj, već vjerojatno i u drugim mediteranskim zemljama. Stoga je, podsjetimo, Eric Pauget, zastupnik departmana Alpes-Maritimes u francuskoj Nacionalnoj skupštini, prošlog tjedna kao mjeru za sprječavanje neodgovornog bacanja maski i rukavica predložio uvođenje novčane kazne u visini od 300 eura, po uzoru na zakon kojim se bacanje opušaka na javnim površinama kažnjava globom u visini od 68 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjesno ovog problema, francusko Ministarstvo ekološke tranzicije i solidarnosti odlučilo je u narednim tjednima pokrenuti akciju postavljanja plakata i emitiranja radio spotova kako bi građan(k)e upozorili na potrebu pravilnog odlaganja iskorištenih maski i rukavica.

Valja podsjetiti i da je prvo upozorenje na novi okolišni problem zabilježeno krajem veljače ove godine kada je tim organizacije OceansAsia objavio fotografiju nekoliko desetaka kirurških maski koje je otkrio na plaži otoka Soko u Hong Kongu tijekom provođenja višegodišnjeg istraživanja morskog otpada i mikroplastike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog tjedna su i Zagrebačke otpadne vode građanima uputile apel da ovu vrstu otpada ne bacaju u WC školjke, nakon što se centralni uređaj za pročišćavanje voda začepio već početkom svibnja, a pri njegovom čišćenju su pronađene ''ogromne, teške nakupine dezinfekcijskih maramica, tekstila, respiratornih maski, silikonskih rukavica koje su se omotale oko lamela rešetki i u pumpama''.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo