Ratne uspomene / Kako izgleda odrastanje u gradu pod opsadom? Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu skuplja uspomene djece iz rata

Image
Foto: Muzej ratnog djetinjstva Facebook/Screenshot

Novootvoreni muzej sadržava zbirku osobnih dječjih predmeta iz rata, a svaki predmet prati i osobna priča

30.1.2017.
16:30
Muzej ratnog djetinjstva Facebook/Screenshot
VOYO logo

"Ima tog nekog svijeta koji nije pročitao Ježevu kućicu. Ukoliko se kojim slučajem nađete u gradu pod opsadom, a imate godina taman toliko da možete pročitati makar većinu slova, rado bih vam preporučio ovu knjigu kao dobar početak...". Tako započinje priča Nedima Jahića, rođenog 1989. godine. On se zaista našao u gradu pod opsadom, Sarajevu, a njegova slikovnica "Ježurka Ježić" sad je dio muzejske kolekcije sarajevskog novootvorenog Muzeja ratnog djetinjstva.

U istoj kolekciji, koja predstavlja zbirku osobnih predmeta djece koja su djetinjstvo provela u ratnom Sarajevu, nalaze se i baletne papučice, igra Monopoly, zaboravljena putovnica, crteži, Barbie lutka... Osim kolekcije osobnih predmeta, ima tu i audio i video zapisa s osobnim svjedočenjima, fotografija i pisama koja dočaravaju kako odrastavlje u ratu izgleda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muzej u Logavinoj ulici u Sarajevu bit će dom za više od 3000 osobnih predmeta koje je skupio direktor Jasminko Halilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Halilović je bio četverogodišnjak kada je počeo rat, koncept za Muzej ratnog sjećanja smislio je još 2012. godine, a nakon privremene izložbe u Povijesnom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, zahvaljujući međunarodnim donorima i crowdfunding kampanji uspio je skupiti dovoljno sredstava za razvoj stalne izložbene postavke. 

Misija ideja je dvojaka: s jedne strane predstaviti kako izgleda odrastanje u ratu i educirati ljude o ovom iskustvu, s druge pomoći pojedincima da lakše prežive traumu iskustva takvog odrastanja, piše na stranicama muzeja

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo