Propuštena prilika / Kako je Izrael prošle godine propustio šansu za postizanjem mira s Palestinom?

Image
Foto: Sven Hoppe/DPA/PIXSELL

Inicijativa za postizanjem mira koja je trebala uključiti i druge arapske države izjalovila se zbog protivljenja unutar Netanyahuove vlade desnice

20.2.2017.
9:00
Sven Hoppe/DPA/PIXSELL
VOYO logo

JERUZALEM – Izraelski premijer Benjamin Netanyahu se prije godinu dana potajno sastao s čelnicima Egipta i Jordana, što je bio neuspjeli pokušaj administracije tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame da organizira regionalni summit o izraelsko-palestinskom miru, objavile su u nedjelju 19. veljače izraelske novine Haaretz. 

Haaretz u objavi citira neidentificirane izvore iz Obamine administracije, te otkriva kako su se Netanyahu, egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, jordanski kralj Abdullah i američki državni tajnik John Kerry sastali 21. veljače prošle godine u Aqabi, jordanskom odmaralištu na Crvenom moru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No inicijativa koja je u nastojanja za postizanjem mira trebala uključiti i druge arapske države na kraju se izjalovila nakon što je Netanyahu povukao svoju inicijalnu podršku, tvrdeći da je razlog protivljenje unutar njegove vlade desnice, tvrdi Haaretz. 

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas nije sudjelovao na susretu u Aqabi, no s dogovorom ga je upoznao John Kerry, dodaje se. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netanyahu je na sasanku s ministrima iz svoje stranke Likud priznao da se susret održao, no tada je rekao da je organizacija regionalnog summita bila njegova ideja, otkriva izvor iz kabineta izraelskog premijera. 

Netanyahuov ured danas nije htio potvrditi te medijske napise, dok je Sisijev priopćio da se radi "o krivim informacijama", no nije demantirao da se susret stvarno dogodio. Jordan također nije imao komentara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Netanyahu je u srijedu u Bijeloj kući ponovno spomenuo mogućnost onoga što naziva "regionalnim pristupom" izraelsko-palestinskom miru. To je rekao tijekom konferencije za medije s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom za kojeg se čini da prihvaća tu ideju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo