osnivač wikileaksa / Kako je kontroverzni Assange uspio podijeliti javnost: Jedni ga smatraju herojem, drugi mu žele zatvor

Nakon sedam godina skrivanja u ekvadorskoj ambasadi uhićen je kontroverzni Julian Assange

12.4.2019.
17:56
VOYO logo

Nakon sedam godina skrivanja u ekvadorskoj ambasadi u Londonu uhićen je osnivač WikiLeaksa Julian Assange. Neprepoznatljivog Assangea, s dugom sijedom bradom, britanska je policija uhitila jer je izručenje tražila Amerika, koja ga je optužila za urotu.

Najzaštićenijeg zviždača u povijesti britanska policija danas je iznijela iz prostorija u kojima je živio sedam godina. Ekvador mu je ukinuo azil, jer se, kažu, petljao u njihovu politiku, ponašao neprilično, tvrde i vlastitom izmetom mazao zidove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijeti mu izručenje u Ameriku, gdje ga, kako je danas objavljeno, optužuju za urotu. 

"Ovo predstavlja opasan presedan za sve medijske organizacije i novinare u Europi i drugdje u svijetu. Ovaj presedan znači da bilo koji novinar može biti izručen za kazneni progon u SAD-u zbog objavljivanja istinitih informacija o Sjedinjenim Državama", komentirala je slučaj Assangeova odvjetnica Jennifer Robinson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontroverzni Assange uspio je podijeliti javnost

Jedni ga smatraju herojem. "Mislim da je Julian Assange hrabra osoba, da je odlučio žrtvovati svoju slobodu, svoju obitelj, djecu koju nije vidio i tako dalje, sve zato da bi javnosti prezentirao dokumente i informacije o svim nedjelima koje čine centri moći", izjavio je hrvatski filozof Srećko Horvat.

Drugi ga žele vidjeti u zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Julian Assange nije heroj. On se godinama skrivao od istine i ispravno je da o njegovoj budućnosti odlučuje britanski pravosudni sustav", smatra britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt.

Tko je zapravo Julian Assange?

Matematičar, fizičar i hacktivist još je 1995. optužen za svoj prvi cyber zločin u rodnoj Australiji. Živio je relativno mirno do 2010. kada je na svojoj stranici Wikileaks objavio
kako američki vojnici u Iraku ubijaju civile. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimku i podatke o ratnim zločinima i upletenosti američkog kongresa u zločine u Libiji i Iraku, kao i popis američkih obavještajaca koji djeluju po svijetu mu je dala bivša američka vojna analitičarka Chelsea Manning koja je zbog toga odslužila sedam godina zatvora.

"Samo da vas podsjetim da smo 2010. objavili te informacije u koordinaciji s medijima diljem svijeta. Bilo bi strašno ako bi se dogodilo da je novinar izručen Sjedinjenim Državama zbog zločina novinarstva", komentirao je glavni urednik WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Assange je svojim djelovanjem stvorio brojne neprijatelje, no uz njega je svih sedam godina bila Pamela Andreson:

"U šoku sam. Nisam mogla jasno čuti što je rekao. Izgleda jako loše. Kako možete, Ekvador?! Jer vas je razotkrio. Kako možete, Ujedinjeno Kraljevstvo? Naravno, vi ste SAD-ova ku*a i treba vam skretanje pozornosti s vašeg idiotskog Brexita", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Assange se danas našao pred istim sudom kao Todorić, gdje je sudac njegovu obranu nazvao očajničkim pokušajem bahatog narcisoidnog muškarca. Baš mu i ne ide - u Švedskoj razmatraju ponovno otvaranje slučaja silovanja, zbog kojeg se i skrivao u ambasadi. A 12. lipnja odlučuje se hoće li biti izručen Americi. 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo