Njemački ministar zdravstva / Kako se boriti protiv omikrona? 'Cijepljenje je potpuno samo ako ste cijepljeni tri puta. To je nova stvarnost'

Image
Foto: AP Images

Odgovor antitijela protiv omikrona smanjen je do 37 puta u usporedbi s varijantom delta, navodi se u novoj studiji

9.12.2021.
14:22
AP Images
VOYO logo

Novi ministar zdravstva Njemačke Karl Lauterbach poručio je sunarodnjacima kako je cijepljenje tzv. booster dozom od velike važnosti u borbi protiv nove varijante koronavirusa omikrona.

"Cijepljenje je potpuno samo ako ste cijepljeni tri puta", rekao je Lauterbach u intervjuu njemačkom javnom servisu ZDF-u. To je, dodao je, nova stvarnost da bi se donekle zaštitili od omikrona. Vrlo je vjerojatno da već dvije doze ublažavaju bolest, a tri doze vjerojatno jako dobro štite od teškog tijeka bolesti, objasnio je ministar, prenosi DW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moramo se pobrinuti za to da omikron stigne u Njemačku što je kasnije moguće, rekao je Lauterbach. Bosster cjepiva su, smatra, optimalna priprema za to. To je prvi stup zdravstvene zaštite dok drugi stup uključuje obavezno cijepljenje za sve. 

Lauterbach je rekao da bi, ako se omikron proširi po cijeloj Njemačkoj, to moglo utjecati na to koga se smatra potpuno cijepljenim: tada bi status 2G (cijepljen/prebolio) bio dosegnut tek trećom dozom. Prema Laterbachovim riječima, ne može se poći od toga da su cijepljeni s dvije doze potpuno zaštićeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRVE STUDIJE /

WHO kaže da bi cjepiva trebala djelovati protiv omikrona: 'Pokazala su se učinkovitim protiv svih varijanti'

Image
PRVE STUDIJE /

WHO kaže da bi cjepiva trebala djelovati protiv omikrona: 'Pokazala su se učinkovitim protiv svih varijanti'

U srijedu su objavljeni laboratorijski testovi o učinku cjepiva protiv omikrona, koji ukazuju na slabiju obrambenu reakciju. Virologinja Sandra Ciesek iz Sveučilišne bolnice u Frankfurtu objavila je prve rezultate studije.

"Podaci potvrđuju da razvoj cjepiva, prilagođenog omikronu, ima smisla", napisala je Ciesek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor antitijela protiv omikrona smanjen je do 37 puta u usporedbi s varijantom delta, navodi se u studiji. No, također je smanjen i kod osoba koje su primile treću dozu.

U svojoj studiji, čak i tri mjeseca nakon booster-cjepiva BioNTechom, Ciesek vidi samo 25 posto neutralizacije omikrona u usporedbi s 95 posto kada je riječ o delti. Uz dvostruko cijepljenje BioNTechom ili Modernom prije šest mjeseci i unakrsno cijepljenje s AstraZeneca/BioNTechom, reakcija antitijela nije bila ni mjerljiva. Virologinja je istaknula da se iz njene analize ne može iščitati jesu li osobe koje su cijepljene zaštićene od teškog tijeka bolesti i kad je u pitanju omikron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U utorak su južnoafrički stručnjaci iznijeli slične podatke, prema kojima je odgovor antitijela kod cijepljenih osoba protiv omikrona slabiji.

Virolog Christian Drosten pohvalio je istraživanje Sandre Ciesek i ponovno je naglasio potrebu za primanjem treće doze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija ne izgleda dobro za nekoga tko je cijepljen dva puta. Potrebna je treća doza", napisao je Drosten na Twitteru. Prikazane podatke još nisu pregledali stručnjaci i još nisu objavljeni u stručnim časopisima.

Proizvođači cjepiva BioNTech i Pfizer dali su slična zapažanja o učinkovitosti protiv omikrona. Preliminarne laboratorijske studije pokazale su, kako je rečeno, da je nakon dvije doze došlo do značajno manje neutralizacije protiv omikrona. Tri doze cjepiva mogle bi međutim neutralizirati varijantu omikron. Podaci su također pokazali da je treća doza povećala učinak neutralizacije 25 puta u usporedbi s dvije doze, piše DW.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo