PRIKAZ NESPOSOBNOSTI / Kamp u Vučjaku: Vlast u BiH seli migrante iz centra Bihaća na bivše smetlište

Premještanje, očekivano, ne ide bez problema

17.6.2019.
19:00
VOYO logo

Premještanje migranata iz Bihaća u Vučjak, nedaleko od granice s Hrvatskom, u što su vlasti Unsko-sanskog kantona krenule ovog vikenda, očekivano, ne ide bez problema.

Bune se migranti jer ih se seli na mjesto nekadašnjeg odlagališta otpada, gdje se tek uvodi osnovna infrastruktura, bune se međunarodne organizacije, kao i Hrvati iz obližnjih naselja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz centra Bihaća na bivše smetlište - akciju premještanja migranata na novu lokaciju uz granicu s Hrvatskom, vlast Unsko-sanskog kantona zasad naziva uspješnom.

''Nakon što smo formirali taj prihvatni centar Vučjak, stanje s aspekta sigurnosti na jednom je izuzetno visokom nivou'', ustvrdio je Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova USK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, dio migranata ne zadovoljava novi smještaj, gdje su postavljeni šatori, a tek se uspostavlja infrastruktura, opskrba vodom i strujom te sanitarni čvorovi.

''Ako je ovo rješenje što dodatno opterećuje i nas kao organizaciju i humaniste da im pomognemo, onda ok, to je prikaz nesposobnosti svih ovih institucija da riješe ovaj problem'', upozorava Selam Midžić, tajnik Crvenog križa grada Bihaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani su i sinoć na prosvjedu još jednom tražili da se migrante iz grada ukloni, a lokalni političari su ogorčeni i jer ih središnja vlast u Sarajevu ostavila da se sami snalaze.

''Nemamo apsolutno nikakve podrške, federalni organi vlasti su zasjedali, obećali određena sredstva od kojih nema ništa. Evo, danas možemo reći da nećemo dobiti niti jedne jedine marke vezano uz te zaključke. Državni parlament, vidimo, ne može ni zasjedati'', kaže Agan Bunić, predsjednik Skupštine Unsko-sanskog kantona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kamp u Vučjaku u kojem je sada 700-tinjak migranata trebao bi, prema planu, moći primiti i do 5.000 migranata. No, iz izaslanstva Europske unije u BiH već su upozorili kako ta lokacija ne zadovoljava uvjete za europsku pomoć jer bi troškovi dovođenja struje i vode iz Bihaća bili ogromni, a gradnja infrastrukture mogla bi trajati i godinu dana. Problemi se, očito, i dalje nastavljaju.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo